În urmă cu câteva zile, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti s-a desfăşurat o conferinţă publică pe teme de sănătate susţinută de către un cuplu de medici: Adrian Tase (cardiolog) şi Anca Tase (oncolog). Cei doi au vrut să vorbească pe înţelesul tuturor, promovând prevenţia medicală ca izvor de sănătate.
Mergi din timp la medic, faci controale, urmezi sfaturile acestuia – ai o şansă în plus să depistezi rapid o afecţiune şi să o tratezi cu succes. Nu mergi („nu merg, maică, la doctor, că cine ştie ce îmi găseşte!” – cum este percepţia multora, din păcate) – îţi asumi riscul.
Din păcate, prezenţa la manifestarea amintită mai sus a lăsat de dorit. Interesul pentru astfel de acţiuni – deci implicit pentru sănătate – este scăzut, iar mai apoi ne mirăm că suntem atât de bolnavi! Numai în Argeş sunt circa 18.000 de bolnavi de cancer, de exemplu. În străinătate, rare sunt cazurile în care un pacient ajunge la medic cu un cancer în stadiul III sau în stadiul IV (faze terminale), deci greu de tratat.
A spus-o la „România, te iubesc!”, la ProTV, Cosmin Mirea, medic român de familie stabilit în Franţa din 2014. „În România, medicul de familie e văzut ca un distribuitor de bilete de trimitere, pe când aici medicul şi, în general generalistul, este cel care ţine sistemul în viaţă, este cel care girează efectiv toată patologia pacientului şi e medicul în care pacientul are cea mai mare încredere. Sunt pus deseori în situaţia în care ajut pacienţii mei să găsească un medic specialist”, a spus Mirea. Dacă îl aude cineva!
P.S.: Lumea e preocupată şi manifestă un viu interes pentru vecinul care i-a tăiat beregata prietenului de pahar, pentru şoferul care a intrat în copac sau a căzut cu maşina în şanţ, pentru beţivul care a murit în porumb… O fi bine?
Un Comentariu
Anonim
Acum de ce te alinți ,drag ziarist , parcă nu ştii că nu de „frica” bolilor mai fug unii bolnavi de medicii lor „de familie”,(medicina primară şi de prevenție) ,ci , cei mai mulți pacienți care au frecventat şi şcoală la timpu lor (pe bune, învățând şi carte, şi nu „chilul” de la ore şi maimuțăreala), fug ,de fapt,de incompetență ,corupția, cupiditatea, cinismul antiumanist şi antipacient etc. al unor medici care vin la doar „la servici”, şi nu la slujbă ,plictişiți, sictiriți, plini de dispreț pt. săraci şi de invidie față de cei mai şcoliți decât ei (pe aştia îi umilesc, ii batjocoresc cu ajutorul asistentelor lor „medicale” , care , altfel, se închină din mersul în autobuzelor Publitrans , când se duc acasă şi când trec pe lângă fiecare biserică , în drumul lor „serviciu – casă (şi slavă Domnului , biserici avem pe toate traseele Publitrans) !…Si dacă îndrăzneşti să bolboroseşti mai mult pentru tine, protestând timid ,cumva ,ca pacient , te amenință şi cu… *halatu* !…de Spital !!!