# Sunt eficiente campaniile de informare şi prevenire antidrog?
Din păcate, drogurile devin pe zi ce trece o parte a realităţii care ne înconjoară, iar autorităţile par să fie depăşite de situaţie.
Urmărim licitaţiile publice (şi) din curiozitate profesională, iar în ultimele luni ne-au atras atenţia în câteva rânduri proceduri de achiziţie aparte făcute de Poliţia Argeş.
Kituri de testare a şoferilor
Este vorba despre achiziţionarea unor kituri de testare antidrog pentru şoferi, semn că problema consumului de substanţe interzise şi apoi urcatul la volan sub influenţa acestora este tot mai acută. Conform procedurilor, consumul de droguri este inclus tot în rândul abaterilor legate de consumul de alcool, aşa că e greu de spus acum câte astfel de cazuri avem în Argeş. Dar ştim că ne pricepem de minune să marcăm ziua de luptă antidrog cu simpozioane.
Din păcate lipseşte prevenţia în rândurile celor mai vulnerabili dintre noi, şi anume copiii, iar consumatorii, care sunt practic persoane bolnave, sunt luaţi drept infractori când, aşa cum vedeţi şi în articolul semnat de colegul George Olteanu, aceşti oameni sunt victime ale unor indivizi fără scrupule care nu au o altă „religie” decât pe aceea a banului făcut cu orice preţ. Chiar şi al vieţii semenilor lor!
Campanie dusă cu vorba…
În Argeş, ziua internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului de droguri este bifată, ca de obicei, prin… vorbe. Direcţia de Sănătate Publică Argeş, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş derulează, până la 19 iulie, o campanie informativă cu sloganul „În primul rând, ascultă” şi mesajul-cheie „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.
Acţiunile subliniază importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor (părinţi, profesori, personal din serviciile preventive, decidenţi) şi îi încurajează pe copii şi tineri să stea departe de droguri. Unde anume se desfăşoară campania antidrog nu este specificat în comunicatul de presă; ţinând cont că elevii au intrat în vacanţă, răspunsul se subînţelege…
„Părinţii au cea mai mare influenţă în a-şi ajuta copiii să crească fericiţi şi să-i înveţe să se descurce bine în situaţii dificile de viaţă. Chiar şi în circumstanţe foarte dificile, o legătură puternică între copii şi părinţi poate însemna mai puţine comportamente riscante. Petrecând chiar şi puţin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru şi acordându-i atenţie completă, poate fi de real ajutor. Când este cazul, întrebaţi-vă copilul: unde şi cu cine va fi, pentru cât timp şi ce va face. Profesorii pot avea o influenţă pozitivă asupra copiilor şi tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiţi şi optimişti. Chiar şi în situaţii foarte dificile, copiii care sunt în şcoală şi simt un sentiment de apartenenţă sunt mai puţin vulnerabili faţă de comportamentele riscante. Faceţi tot posibilul pentru a menţine copiii la şcoală. Primul pas către o legătură puternică între copii şi profesori este ascultarea cu atenţie şi empatie. Oferiţi consiliere copiilor şi tinerilor care au nevoie de aceasta, fără să-i judecaţi. Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase” – cu astfel de mesaje se luptă, în Argeş, împotriva consumului şi traficului de droguri…
Manifestări
În acest an, tema propusă de ziua internaţională împotriva consumului de droguri a fost „Sănătate pentru justiţie, justiţie pentru sănătate”. Pentru a marca evenimentul, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş a organizat în Parcul Ştrand din Piteşti, în parteneriat cu clubul de karate „Ashihara”, o competiţie internă între sportivii clubului, la care au participat 30 de tineri susţinuţi de 32 de părinţi. Tot în acelaşi parc, în parteneriat cu Asociaţia „Salvaţi copiii”, cu DSP şi cu Poliţia Argeş, a fost amenajat un punct de informare antidrog privind abuzul şi traficul de droguri. Obiectivul urmărit de organizatori a fost conştientizarea tinerilor cu privire la riscurile şi pericolele consumului de substanţe interzise, ocazie cu care specialiştii centrului şi voluntarii de la „Salvaţi copiii” au stat de vorbă cu circa 200 de persoane.
Claudiu DIŢA, Mirela NEAGOE, Val. NICOLAU