Sub sloganul „Să nu-i uităm pe cei care uită”, ziua mondială de luptă împotriva maladiei Alzheimer a fost marcată la 21 septembrie. Tema campaniei din anul acesta fiind „Înţelegerea şi conştientizarea bolii Alzheimer”, DSP Argeş (Direcţia de Sănătate Publică) ne-a transmis câteva informaţii despre această suferinţă întâlnită din ce în ce mai des în rândul argeşenilor.
Conform raportărilor medicilor de familie, în judeţul Argeş numărul bolnavilor cu Alzheimer este în creştere, în 2018 fiind înregistrate 1.684 de cazuri (comparativ, în 2017 au fost evidenţiate 1.470, iar în 2016 – 1.337).
Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, este o afecţiune care conduce la degenerarea memoriei şi a altor funcţii mentale importante. La debutul bolii, persoana afectată poate observa faptul că suferă de momente de uşoară confuzie mentală şi că îi e greu să-şi amintească unele lucruri. În cele din urmă, bolnavii pot uita total de anumite persoane din viaţa lor şi pot suferi tulburări dramatice de personalitate.
Fiind o maladie ale cărei mecanisme nu sunt pe deplin înţelese, modalităţile de prevenţie sunt, la rândul lor, destul de reduse. Cu toate acestea, mai ales pentru boala Alzheimer cu debut după vârsta de 60 de ani, factorii de risc pot fi controlaţi, iar DSP Argeş face, în acest sens, mai multe recomandări.
Aşadar benefice sunt: adoptarea unei diete mediteraneene, prin consumul legumelor, cerealelor integrale, uleiului de măsline şi a peştelui, introducerea în meniu a alimentelor bogate în grăsimi de tip Omega 3 (somon, ton, sardine, ulei de peşte), reducerea/oprirea consumului de zahăr, evitarea grăsimilor din semipreparate şi alimente de tip fast-food.
Exerciţiile fizice regulate, implicarea socială (plimbări în parc, mersul la spectacole, vizitarea muzeelor, participarea la cursuri de diferite tipuri, implicarea în activităţi de voluntariat, conectarea cu apropiaţii prin intermediul reţelelor de socializare), respectarea orelor de somn şi gestionarea corectă a stresului, renunţarea la consumul exagerat de alcool şi tutun sunt, de asemenea, aliaţi în lupta împotriva maladiei Alzheimer.
„Dintre toate formele de demenţă, boala Alzheimer şi demenţa vasculară sunt cele mai frecvente. În prezent, demenţa reprezintă a cincea cauză principală de deces. În ţara noastră sunt 300.000 de bolnavi diagnosticaţi cu boala Alzheimer, cu mult peste media europeană, la care se adaugă oamenii care sunt îngrijiţi de familie, nediagnosticaţi. România, cu o populaţie tot mai îmbătrânită, riscă să devină o uriaşă rezervaţie a oamenilor fără memorie, cărora li se adaugă şi cei care suferă de alte forme de demenţă” – mai arată DSP Argeş.
Unele studii au arătat faptul că stimularea mentală încetineşte evoluţia bolii Alzheimer, astfel că se recomandă: învăţarea în permanenţă de lucruri noi; îmbunătăţirea capacităţii de memorare, jocuri de strategie, puzzle-uri, ghicitori; reţinerea cât mai multor detalii vizuale; alegerea unor noi rute spre casă.