Recent, procurori din cadrul DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Emilian Dragoş Ploscaru pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor, ambele în formă continuată.
Achiziţii false
Potrivit procurorilor Anticorupţie, în perioada martie – august 2008, cel în cauză, cointeresat material şi fără să deţină o anume calitate în cadrul SC „Cereals Edi Trading” SRL, l-a ajutat pe Eduard Ilie, asociat şi administrator al societăţii, să înfiinţeze firma, iar ulterior să efectueze acte şi fapte de comerţ, în special comercializarea de cereale şi fructe.
Societatea precizată a realizat venituri totale în sumă de 22.278.369 lei, fără a evidenţia în actele contabile sau în alte documente legale toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate. Procedând astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 6.242.300 lei (echivalentul a aproximativ 1.696.277 euro) reprezentând TVA în valoare de 3.551.302 lei şi impozit pe profit de 2.690.998 lei. Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei banilor, împricinatul i-a pus la dispoziţie lui Ilie 42 de borderouri false de achiziţie cereale, pe care le-a completat cu date nereale, care ulterior au fost folosite la bancă pentru a se da o aparenţă de legalitate retragerilor în numerar. ANAF, prin Finanţele Publice Argeş, a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 6.242.300 lei, la care se vor calcula accesorii până la data plăţii efective, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş.
Firmă radiată
În ceea ce-l priveşte pe Eduard Ilie, patronul „Cereals Edi Trading” Costeşti, în iunie 2012 şi acesta a fost trimis în judecată de DNA Piteşti pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. Prin decizia penală nr. 1.457/26.04.2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut hotărârea Tribunalului Argeş prin care împricinatul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în regim de detenţie. De asemenea, printre altele, instanţa supremă i-a interzis celui în cauză ca, după ispăşirea pedepsei, vreme de trei ani să mai ocupe o funcţie sau să exercite o profesie de natura celei de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunilor, iar firma a fost radiată din Registrul Comerţului prin hotărâre judecătorească.
Val. NICOLAU