# Un tânăr argeşean, originar din Câmpulung, ne-a dezvăluit câteva secrete ale meseriei de alpinist utilitar!
# Câştigă bani frumoşi!
Alpinismul utilitar nu este o meserie uşoară, iar persoana care o practică trebuie să fie conştientă de riscurile la care se expune. Lucrul la înălţime, pe corzi elastice, implică un simţ de răspundere deosebit, atenţie, profesionalism, dar şi o calificare pentru acest domeniu.
Adrian Olaru, în vârstă de 31 de ani, lucrează în domeniu de 6 ani şi a fost de acord sa ne răspundă la câteva întrebări.
Cu ce se ocupă un alpinist utilitar?
Activitatea unui alpinist utilitar constă în diverse lucrări la înălţime unde nu este accesibilă o schelă. Pot spune că ţine şi de sezon, iarna fiind solicitaţi pentru deszăpeziri, iar în timpul sezonului ploios pentru curăţarea copacilor evitând astfel accidentele.
De ce ai ales aceasta meserie, veniturile sunt satisfacatoare?
Veniturile sunt mult mai satisfăcătoare decât în celelalte domenii ale construcţiilor, salariul meu fiind unul puţin peste medie, iar munca, pe măsură.
Este nevoie de un atestat special pentru această meserie?
Avem nevoie de un atestat de calificare, specializare, dar şi un atestat pentru o alta meserie pe care noi o practicăm. Trebuie realizate de asemenea verificări periodice dar şi vize medicale la fiecare 6 luni.
Ce calităţi trebuie să ai ca şi alpinist utilitar?
Este nevoie de atenţie, de grijă, dar şi de pasiune pentru această meserie. Un alpinist trebuie să fie conştient că viaţa sa atârnă în mod constant de o coardă statică. Această meserie nu este pentru oricine!
Kendra Baranov