Argeș. Tinerii au început vânătoarea de job-uri de vacanță.
Joburile sezoniere sunt „vânate” de tineri. Odată ce ce au scăpat de grija cursurilor sau a examenelor, studenții – chiar și elevii – speră să lucreze pe undeva, pentru a face rost de ceva bani de buzunar, ca să nu mai fie dependenți financiar de părinți. Unii îmbină utilul cu plăcutul și caută să se angajeze pe litoral sau în te miri ce stațiune montană, domeniul HoReCa fiind în topul preferințelor, iar alții țintesc locuri de muncă aflate aproape de casă.
Muncă și distracţie Destul de mulţi tineri se îndreaptă spre posturile vacante din industria alimentară (fast-food-uri, terase, baruri, cluburi) sau curierat. Cei mai norocoşi – nu foarte mulţi, ce-i drept! – aplică pe platforme specializate şi reuşesc să prindă oferte de muncă în străinătate. Nu-i deranjează să-și petreacă vara lucrând într-un resort de lux, din moment ce, în orele libere, pot cocheta cu poziția de turiști. În plus, au ocazia să înveţe mai bine o limbă străină, să-şi facă noi cunoştinţe.
Jobul sezonier le oferă tinerilor experienţă, dar pe lângă cunoștințe legate de domeniul profesional, pot afla informaţii privind drepturile lor ca viitori angajați, astfel încât să nu cadă victime unor angajatori necinstiţi.
Cu acordul părinţilor, adolescenţii pot lucra începând cu vârsta de 15 ani, însă majoritatea angajatorilor preferă ca ei să aibă 16 ani împliniți.
Lipsă de interes Pe hârtie, totul pare bine şi frumos, însă realitatea este cu totul alta, arată Florina Chiriţă, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Florina Chiriţă: „Cu ani în urmă, aveam societăţi comerciale care ne cereau să le sprijinim în a găsi tineri dornici să lucreze pe perioada vacanţei de vară. O perioadă, lucrurile au funcţionat bine şi am avut destule solicitări. Din păcate, odată cu apariţia pandemiei şi ulterior a survenit lipsa de interes din partea angajatorilor. Motivul îl reprezintă lipsa fondurilor pentru asigurarea stimulentului financiar. Asta a dus descurajarea potenţialilor angajatori, care s-au orientat către platforme de profil din mediul online. În acest context, angajatorii, care de altfel sunt liberi să angajeze pe cine vor, au procedat la recrutarea şi angajarea directă a tinerilor. Sperăm ca, în viitor, situaţia să se schimbe şi totul să revină la normal”.
Ce spune legea? Șefa AJOFM Argeș ne-a oferit și alte informații legate de acest subiect. Astfel, potrivit Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților, angajatorul care încadrează în muncă elevi și studenți, pe perioada vacanțelor, beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din indicatorul social de referinţă/angajat în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Beneficiază de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi, în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial sau a unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.
În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de şase ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor. Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic/elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Nu beneficiază de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei sau care au beneficiat de stimulent pentru o perioada de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.
De interes pentru absolvenți Pe de altă parte, în această perioadă, absolvenţii de învăţământ, promoţia 2023, sunt așteptați să se înregistreze în evidențele AJOFM, în termen de 60 de zile de la absolvirea studiilor. Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă obligatorie pentru obținerea facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Ca urmare a înregistrării în evidențele AJOFM, absolvenții pot beneficia de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională şi de alte măsuri de stimulare a ocupării.
Conform legislaţiei, prin absolvent se înţelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii într-o instituție de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 zile de la absolvire se înregistrează la AJOFM și se angajează cu normă întreagă, pe o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării (ISR = 598 lei). După expirarea termenului de 60 zile de la data absolvirii, în cazul în care s-au înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă, absolvenții pot beneficia de indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare, pe o perioadă de şase luni.