În februarie 2021, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Dan Eugeniu Săndulescu, fost ofiţer de poliţie rutieră, pentru infracțiunea de evaziune fiscală și a uneia dintre firmele pe care le controlează, Izometal Compozit SRL, cu obiect de activitate construcţii. Pe timpul procesului fostul poliţist a depus la instanţă un ordin de plată prin care dovedea că a achitat prejudiciul, context în care Tribunalul a hotărât să înceteze procesul penal pornit împotriva lui Săndulescu şi a firmei. De asemenea, judecătorii au revocat sechestrul instituit asupra bunurilor mobile şi imobile, inclusiv sume de bani, deţinute de fostul ofiţer şi firma precizată. Decizia magistraţilor care nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Descinderi în zece judeţe
În octombrie 2017, după cum am şi relatat la vremea respectivă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice Argeş, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, au efectuat 36 de percheziţii domiciliare în zece judeţe – Argeş, Prahova, Giurgiu, Sibiu, Iaşi, Ialomiţa, Bacău, Vaslui, Arad şi Vâlcea – precum şi în municipul Bucureşti. Descinderile au avut loc la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale bănuite de evaziune fiscală şi spălare a banilor. În Argeş, cinci percheziţiile au avut loc la Piteşti, două la Curtea de Argeş şi una la Budeasa.
Firme fantomă Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2012-2015, cei vizaţi, în calitate de administratori ai unor firme cu diferite obiecte de activitate, ar fi dezvoltat un circuit evazionist prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive de mărfuri de la furnizori. Aceştia din urmă, pentru a justifica livrările efectuate, ar fi declarat organelor fiscale achiziţii de la diverse alte societăţi comerciale, care s-au dovedit a fi de tip fantomă. Potrivit a anchetatorilor, Săndulescu ar fi transferat o sumă de bani din contul unei firme, la o altă firmă, după care o parte din bani au fost virați înapoi în primul cont. Oamenii legii au pus în aplicare zece mandate de aducere, ai căror titulari au fost conduşi la sediul Poliţiei Argeş pentru audieri. La acţiune au participat poliţişti de investigare a criminalităţii economice din toate judeţele precizate, precum şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Argeş.
A colaborat Printre cei vizaţi de anchetatori era şi Dan Săndulescu, devenit un prosper om de afaceri după ce a ieşit din poliţie. Acesta a fost vizitat de mascaţi la locuinţa sa din Budeasa. Cunoscând procedura, fostul poliţist s-a comportat civilizat, nu a pus la îndoială autorizaţia de percheziţie emisă de judecători, nu s-a opus pentru că nu avea motive şi s-a arătat dispus să colaboreze cu anchetatorii. În paralel, alte echipe de poliţişti au descins la un club din centrul municipiului, care-i aparţinea fostului ofiţer, unde-şi aveau sediul social mai multe firme şi au ridicat diverse documente şi înscrisuri cu valoare probatorie.
A stat o noapte în arest „Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş au reţinut doi bărbaţi, de 61 de ani, din Budeasa, respectiv de 51 de ani, din Piteşti, bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Din cercetări s-a stabilit că cei doi, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli, fără a avea la bază operaţiuni reale, cauzând un prejudiciu de peste 1.750.000 de lei” se menţiona într-un comunicat de presă emis de poliţia argeșeană pe 2 octombrie 2019. După o noapte petrecută în spatele gratiilor cei doi au fost puşi în libertate.