Ieri a fost marcată ziua națională a meseriilor. Cu acest prilej, echipa Inspectoratului Școlar Argeș le-a adresat elevilor următorul mesaj: „Pentru voi, dragi elevi, colegii voștri mai mari, împreună cu dascălii lor și cu operatorii economici implicați, au surprins cele mai reprezentative activități derulate la liceele tehnologice. Știm cu toții cât de dificil ne este să găsim un meseriaș bun care să rezolve rapid și eficient probleme cotidene, apărute inerent: fisura de la robinetul din bucătărie are nevoie de un instalator bun, defecțiunea apărută la centrala termică necesită prezența unui electrician, ușa zgâriată a mașinii solicită un… doctor auto, care polișează, îndreaptă, decapează, degresează, vopsește… Toate acestea și multe altele sunt remunerate foarte atractiv pentu un tânăr în formare”.
În ultima perioadă, la mare căutare sunt meseriașii, nu teoreticienii. Absolvind învățământul profesional, locul de muncă poate fi găsit oricând, întrucât nivelul de absorbție pe piața muncii este mare. În Argeș, în anul școlar 2021-2022, pentru învățământul profesional și dual sunt alocate 1.018 locuri, dintre care 180 pentru învățământul dual. Alegerea unui traseu educațional finalizat printr-o certificare a competențelor îi oferă elevului cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și exercita meseria.
Avantaje
Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, în valoare de 200 lei pe lună, prin programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională” și fac instruire practică la operatorul economic, în condiții reale de muncă. La finalizarea studiilor, elevii vor obține certificat de calificare de nivel 3 al Cadrului Naţional al Calificărilor, corespunzător nivelului de referință 3 al Cadrului European al Calificărilor și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Aceasta oferă șansa angajării atât la nivel național, cât și în statele UE. Absolvenții își pot continua studiile în ciclul superior al liceului, finalizând cu certificat de calificare nivel 4.
Învățământul dual oferă și alte avantaje. Elevii primesc o bursă de la operatorul economic, cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice. Sunt asigurate echipamentele de lucru și de protecție pentru elevi, pe perioadele de formare derulate la operatorul economic. Sunt garantate cheltuielile privind asigurarea securității și sănătății în muncă, examinările de medicină a muncii și analize medicale obligatorii pentru elevi. În funcție de agentul economic partener de practică, elevii pot beneficia și de stimulente şi alte forme de sprijin: masă caldă, transport, tabere, formări, dispozitive electronice de comunicare etc.