Argeș. Persoane intoxicate de la apa contaminată
În jurul orei 11, trei echipaje de pompieri au fost solicitate să intervină cu o autospecială CBRN, un echipaj SMURD de prim ajutor calificat și o autospecială de transport persoane și victime multiple, în comuna Cicănești, satul Mioarele, pentru a acorda primul ajutor calificat la trei adulți cu stare de rău, precum și pentru a stabili nivelul concentrațiilor de substanțe din aer. Posibil sursă de apă contaminată într-un bazin propriu.
La fața locului, doar două persoane au fost monitorizate de către echipajul SMURD. A fost vorba de o femeie și un bărbat, iar ulterior evaluării este transportat la spital doar bărbatul în vârstă de aproximativ 55 de ani, prezentând amețeli, dureri de cap și abdominale.
Foto descriptiv
2 Comentarii
Zoil
Pan’la urma, cini’i … „contaminat” ?!
Petre Dudau
Dacă apa potabilă din gospodăriile private este contaminată, atunci în majoritatea cazurilor acest lucru este cauzat de instalația propriei case. Conductele proprii pot contribui la intrarea metalelor grele în apa potabilă, făcând apa un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, bacteriile și germenii pot pătrunde și în conductă și se pot răspândi acolo și pot provoca daune sănătății atunci când apa este consumată.
Legionella de ex. B. sunt bacterii care trăiesc în apă care sunt inhalate prin picaturi mici de apă – de exemplu, la duș. Ele pot provoca boli precum pneumonia și se pot înmulți la temperaturi ale apei între 25 și 55 de grade Celsius. Pseudomonadele găsesc condiții optime de viață în apa stătătoare. Acolo se formează biofilme, din care se dezvoltă germeni umezi, care pot duce la infecții ale tractului urinar. Pe lângă contaminarea microbiană, conductele ruginite sau care conțin plumb și alte materiale necorespunzătoare care eliberează metale grele în apă reprezintă o altă amenințare la adresa calității apei potabile. Rezultatul poate fi afectarea sistemului nervos, probleme gastrointestinale și afectarea rinichilor.