În repetate rânduri, ziarul „Argeşul” a adus la cunoştinţa opiniei publice faptul că în pădurile judeţului se exploatează masă lemnoasă. În continuare vom reflecta aceste aspecte, dar în acelaşi timp trebuie să informăm şi despre faptul că Direcţia Silvică Argeş face parte dintr-un grup de 23 de direcţii silvice certificate la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Peste 2/3 din pădurile din Argeş sunt în regulă
În perioada 24-28 octombrie 2016, la nivelul Direcţiei Silvice Argeş a avut loc vizita de audit pentru monitorizarea procesului de certificare, vizită prin care nu s-au identificat neconformităţi cu principiile standardelor impuse.
Certificarea managementului forestier este un proces prin care, în urma unui audit, o organizaţie independentă confirmă faptul că o suprafaţă forestieră este gospodărită în conformitate cu un standard agreat. În accepţiunea generală, termenul uzitat pentru certificarea managementului forestier este cel de „certificarea pădurilor”.
Certificarea managementului forestier este un act voluntar, iniţiat de RNP – Romsilva ca administrator al fondului forestier proprietate publică a statului.
Pentru a fi credibil, procesul de certificare trebuie să fie transparent şi liber de orice conflicte de interese. Din suprafaţa totală de 113.436 ha a fondului forestier proprietate publică a statului, administrată de Direcţia Silvică Argeş, 87.737 ha reprezintă suprafaţa certificată.
Conform Direcţiei Silvice Argeş, exploatarea masei lemnoase se face în conformitate cu prevederile Ministerului Mediului şi Pădurilor, prevederi ce sunt impuse şi de standardele impuse la nivel internaţional. Înainte de demararea fiecărei activităţi de exploatare forestieră, se efectuează o evaluare sumară privind stabilirea necesarului de instalaţii (drumuri, funiculare, căi de acces, etc.), respectiv amplasarea de podeţe peste cursurile de apă, ţinându-se seama de posibilitatea de exploatare a lemnului, necesitatea protejării mediului şi a eventualelor elemente de biodiversitate identificate, precum şi de interesele generale de gospodărire a pădurii. În ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a reglementărilor privitoare la asigurările de sănătate şi protecţia angajaţilor, Direcţia Silvică Argeş ia toate măsurile necesare prin instruirea şi asigurarea echipamentului individual de protecţie corespunzător riscurilor identificate pentru fiecare angajat.
Lucrează cu autorităţile locale
Unul din rolurile cele mai importante în principiile standardelor impuse îl reprezintă comunităţile locale. Astfel, anual, la nivelul Direcţiei Silvice Argeş, cât şi la nivelul ocoalelor silvice certificate, au loc consultări ale personalului silvic cu factorii interesaţi, în speţă cu reprezentanţii autorităţilor locale pe suprafaţa cărora se află unităţile silvice.
Materialul lemnos provenit din suprafeţele certificate este considerat material lemnos certificat şi se urmăreşte fizic în documente, separat de materialul necertificat, astfel încât consumatorii finali pot diferenţia şi identifica modul în care se gospodăresc suprafeţele din care provine respectivul material lemnos.
Flavius PETRESCU