Consiliul Județean al Elevilor Argeș transmite public că măsurile de prevenire a Covid-19 în școli și licee „nu reprezintă decât o jignire la adresa tuturor elevilor din România”. Prin urmare, este pus în discuţie un demers similar manifestului pentru burse (greva de avertisment din 19 ianuarie), în eventualitatea în care cele două ministere implicate nu vor pune siguranța sanitară a elevilor pe primul loc.
Întâi pericol, apoi protecţie…
„Siguranța sanitară a elevilor este neglijată în totalitate de către autorități. Consultarea pe care noi am făcut-o în teritoriu ne obligă să tragem un mare semnal de alarmă în Argeș – procente foarte mari de elevi nu se simt în siguranță la școală. Sunt multe localități în scenariul roșu, iar școlile funcționează complet normal. Mai mult, tocmai la trei cazuri de Covid într-o clasă, în șapte zile, elevii vor învăța online – pe principiul întâi ne puneți în pericol, iar apoi ne protejați. Observăm cu maximă dezamăgire că elevii sunt protejați doar dacă nu mai au locuri în spitale. Noi nu vom accepta compromiterea viitoarelor generații, indiferent de motivele din spatele deciziilor. Interesul politic nu are ce căuta în aceeași ecuație cu siguranța sanitară a elevilor. Autoritățile ar trebui să aibă în vedere că putem organiza, în semn de protest față de aceste măsuri, manifestări semnificative, similare celor anterioare”, spune Robert Seghedi, președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș.
Din 17 ianuarie, cursurile elevilor se desfășoară cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare a paturilor de spital destinate bolnavilor de Covid este cel mult 75%. La apariția a trei cazuri de îmbolnăvire în şapte zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică se suspendă timp de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ – arată ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației.