Dacă în fiecare zi îţi notezi trei evenimente pe care tu, ca gazetar, le crezi importante pentru comunitatea în care te afli, după o anumită perioadă de timp poţi scrie o istorie a judeţului. M-a învăţat asta domnul prof. dr. Petre Popa, autor a zeci de cărţi de referinţă şi coordonator al monumentalei Enciclopedii a Argeşului şi Muscelului.
Ei bine, în anul care se va încheia peste câteva zile evenimentele notate de mine încap pe vreo trei coli A4. Da, ştiu, e greu să faci o… istorie din ele, dar mă gândesc că o istorioară merită, totuşi, consemnată în acest colţ de pagină. Aşa că trag linie şi încep cu cele bune, pe care – veţi vedea – le numeri pe degete…
În ianuarie, patru săli de operaţie de la Spitalul Judeţean au fost recepţionate după lucrări de reabilitare. Şi tot atunci a fost dus la bun sfârşit „Managementul integrat al deşeurilor solide din Argeş”, un proiect cu finanţare europeană (peste 50 milioane de euro) început în 2008. Practic, graţie unui colectiv de oameni deştepţi avându-l în frunte pe Aurelian Gheorghe, gunoiul nu ne mai pute în Argeş. Colectarea deşeurilor e acoperită sută la sută, iar transportul acestora e asigurat. Pe 23 martie, Pediatria a… născut un bebeluş. Mai exact, la unitatea medicală din Piteşti a fost inaugurat un modern Centru de Primiri Urgenţe.
Ceva mai târziu, la 11 mai, Filarmonica din Piteşti s-a mutat în casă nouă. Adică în Centrul Cultural Multifuncţional, despre care un edil a spus că este „cel mai modern din sudul ţării”. Iar la 25 mai am asistat la recepţia lucrărilor de reabilitare a Complexului Muzeal Goleşti, o bijuterie de patrimoniu, renovată tot cu fonduri europene. La 31 mai, japonezii de la Nidec au preluat Ana IMEP şi, în fine, la 14 iunie, dr. Felix Sîrboiu tăia panglica de inaugurare a Compartimentului de chirurgie vasculară de la Spitalul Judeţean.
Mai departe nu s-a mai… construit nimic. Politicienii au avut treabă. A început bătălia pe scaune. La 5 iunie am avut alegeri locale pentru primari şi Consiliul Judeţean, iar la 11 decembrie – alegeri parlamentare. Ca de obicei, noi am fost cu votul, ei cu… potul.
În schimb, evenimentele negative au rămas de pomină în Argeş. Iată câteva! La 10 februarie a izbucnit criza bebeluşilor. O bacterie ne-a trimis copiii la urgenţe. Zeci de bebeluşi au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, trei au murit, iar cauza n-a fost descoperită nici astăzi. În martie, „asta cere-n Argeş strada: faceţi-ne autostrada!” Mii de salariaţi ai uzinei Dacia au cerut urgentarea construirii unui drum vital pentru România: autostrada Piteşti – Sibiu. Apoi, la 29 mai, a fost din nou alertă: E-coli în apa din izvoare! O apă nepotabilă, dar pe care o bea toată lumea. În iulie, un alt scandal: sclavie la Berevoeşti! Iar în octombrie, încă unul: 29 de elevi ai Şcolii „I.L. Caragiale” n-au mai intrat la ore, fiindcă unul dintre colegii lor avea „comportament antisocial”!
Am rămas şi cu o concluzie trasă la o conferinţă susţinută la Piteşti de „Ziarul Financiar”: „Ne înghit multinaţionalele! Nici 40% din firmele judeţului nu mai sunt româneşti!”
În fine, cele bune să se-adune, cele rele să se spele! Important e ca fiecare dintre noi să ne facem datoria acolo unde suntem chemaţi. Şi să fim drepţi, buni şi generoşi. La mulţi ani! Cu cele bune, desigur.
Gabriel LIXANDRU