Sâmbătă, în bisericile ortodoxe se face pomenirea celor adormiți. Această zi este cunoscută în popor sub denumirile de „Moșii de iarnă”, „Moșii de piftii” sau „Sâmbăta piftiilor”, fiindcă în această zi se dau de pomană răcituri.
Piftia este unul dintre cele mai sănătoase preparate. Conține puține calorii și este bogată în proteine. În plus, răcitura de porc sau de curcan este uşor digerabilă, mai ales dacă la preparare sunt folosite şi legume.
În raioanele de specialitate, ingredientele proaspete din porc întrebuințate la răcituri au prețuri medii (per kg de): 18 lei, urechile * 15 lei, ciolanul (rasol) * 6 lei, picioarele. Cei care preferă piftia din curcan trebuie să scoată din buzunar: 18-19 lei, pentru un kil de aripi * 16 lei, pentru un kil de pulpe inferioare * 25-26 lei, pentru un kil de pulpe superioare. Piftia de porc gătită în restaurant și livrată acasă poate costa chiar și 90 lei, dacă tava cu tradiționalul preparat cântărește 1,500 kg.
Fără a pune la socoteală timpul pierdut în bucătărie, răciturile „meșterite” acasă sunt mai așezate ca preț, dacă gospodina alege rețeta cea mai ieftină. De exemplu, pentru șase porții de răcituri se folosesc cam un kg de picioare de porc (că-s mai ieftine), o palmă de şorici, doi morcovi, o ceapă, trei fire de pătrunjel, sare, usturoi din belșug, boabe de piper și de enibahar. Prețurile încep să… tremure în farfurii dacă înlocuiți „adidașii” grăsunului cu un rasol sau cu niscaiva bucăți de curcan. După ce… trageți linie și adunați, rezultatul merge la sigur: înfulecați. Poftă bună!