Argeș. Grevă generală de amploare, zeci de angajați revoltați.
Ora 09.30. Este grevă în cadrul societății TFM Metal Industry, situată în Mărăcineni, lângă balastiera de la Ciumești.
Participă aproximativ 120 de persoane, din totalul de 140 de angajați.
Motivele grevei țin de salariile mici, spun angajații.
„Protestăm pentru drepturile noastre, care sunt încălcate. În primul rând, pentru mărirea salarială, pentru creșterea tichetelor de masă și, nu în ultimul rând, pentru respect – pe care, din păcate, în firma noastră, nu-l avem! Ne tratează sub orice critică, avem bunul simț de a ne respecta. Întotdeauna suntem puși sub presiune, amenințați că dacă nu ne supunem să ne căutăm altundeva. Sunt mândră că am reușit să ne unim și sper să nu cedăm”, ne-a declarat o salariată a societății.
Oamenii sunt reprezentați de Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) care va purta negocieri între părțile implicate – salariați și angajator.
Ora 10.30 Petrișor Bîlcă (foto), vicelider de sindicat, a transmis că negocierile sunt în impas, din pricină că angajatorul nu este dispus să ofere creșteri salariale.
„Am făcut parte din comisia de negocieri, am urmat toate etapele de negociere, am urmat pașii legali. Din păcate găsim o opoziție din partea celor care conduc TFM, referitoare la creșterile salariale. Suntem într-un impas, de aceea am ajuns unde am ajuns astăzi. Suntem în prima zi de grevă generală, cu participare conform legii. Vom continua să stăm în grevă până când vom fi chemați la negocieri. Membrii de sindicat sunt determinați, uniți și solidari chiar dacă, de-a lungul timpul, au fost supuși anumitor rigori. Nu au avut o femeie de serviciu, nu au avut pauză pe timp de caniculă și au crezut că în 2022 vor îngheța iar salariile. Acum, când prețurile au explodat, au considerat că cei care aduc profit societății nu merită niciun leu la creșterea salarială”.
La rândul său, Viorel Ungureanu (foto), liderul SAD, a declarat că nu s-a ajuns la nicio soluție până în prezent, după 60 de zile de negocieri conform procedurilor.
„Nu am ajuns la nicio soluție și ne aflăm în situația de a declanșa conflictul colectiv de muncă. Cele mai importante revendicări sunt creșterea salariilor și majorarea tichetelor de masă”.
Astfel, protestele vor continua și în zilele următoare.
„Pe fondul scăderii nivelului de trai, ne așteptăm la o explozie de proteste. Văd dorința tuturor angajatorilor de a-și maximiza profitul fără să țină cont de salariați. Nu se poate în contextul actual, cu o inflație de 15%, să nu ofere nicio creștere salarială. Ne-au cerut să încheiem contractul colectiv de muncă pe 2 ani, fără nicio creștere salarială”, a mai declarat Viorel Ungureanu.
TFM Metal Industry activează în Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații.
Un Comentariu
Civilul
Urmeaza si la Askoll Maracineni, aceste firme sunt gard in gard, conducerea Askoll se face ca ploua de 2 ani, de un an muncitorii nu au mai primit echipament individual de munca. Salariile au stagnat, in timp ce conducerea societatii, stau pe bani frumosi!