La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș (DGASPC), anul trecut au fost înregistrate 476 de sesizări de abuz, neglijare, trafic și exploatare a minorilor. Raportat la acest număr, în urma verificărilor efectuate de specialiștii Serviciului de Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație, Repatrieri și Telefonul Copilului, au fost confirmate 162 de cazuri. Altfel spus, 162 de copii au devenit, anul trecut, victime.
Când un minor cere ajutor, apelând Telefonul Copilului (0248 983), este luată în considerare opinia acestuia privind un posibil caz de abuz. Consilierul îi oferă copilului informații, explicații și sfaturi, ținându-se cont de vârsta lui și de gradul de maturitate și de înțelegere. Sesizările telefonice au fost obiectul verificărilor DGASPC Argeș, fiind confirmate într-un procent de 50%.
„De-a lungul timpului, copiii au sesizat toate formele de abuz, cu precădere abuzul fizic. Prin urmare, au existat situații în care, pentru aceștia, a fost dispusă măsura plasamentului în regim de urgență. De exemplu, unul dintre cazurile despre care vorbim se referă la o minoră agresată fizic de tatăl său. Ea a apelat Telefonul Copilului și, cu sprijinul emoțional din partea consilierului cu care a discutat, a oferit informații legate de locul exact unde se află și detalii despre situația sa. Având în vedere prevederile legale, chiar dacă, în urma verificărilor, nu se impune stabilirea unei măsuri de protecție în regim de urgență, iar copilul poate rămâne în familie, situația acestuia este monitorizată. Familia este consiliată și informată cu privire la prevederile Legii Nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, la consecințele abuzului (fizic sau emoțional) și la consecințele neglijării (pe termen scurt, mediu și lung). Implicarea comunității joacă un rol foarte important în încercarea de a stopa astfel de evenimente negative. Neglijarea, abuzul (de orice formă ar fi), traficul, exploatarea au efecte cu un puternic impact asupra dezvoltării armonioase ale copiilor”, a precizat conducerea DGASPC Argeș.
La serviciul de profil al DGASPC Argeș au fost sesizate și cazuri de exploatare a copiilor, în urma verificărilor constatându-se că neglijența părinților a condus la această situație nedorită.
În identificarea cazurilor de abuz sau neglijare asupra unui copil, lipsa de reacție a comunității este cel mai important obstacol. Pentru a face cunoscută misiunea Serviciului de Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație, Repatrieri și Telefonul Copilului, pe toată perioada anului trecut au fost desfășurate campanii de conștientizare.