Invitatul emisiunii „Subiect de presă” de ieri de la „Antena 1” Piteşti a fost primarul Cornel Ionică. Realizatorii Cristina Munteanu şi Mihai Golescu au abordat cu acest prilej teme importante, de la situaţia edilului-şef al Piteştiului în urma hotărârii instanţei supreme privind conflictul de interese constatat de ANI până la strategia de dezvoltare a oraşului pentru următorii ani. „«Arde» la Piteşti?” a fost genericul sub care s-a desfăşurat această emisiune.
Mai rămâne Ionică primar?
Directorul cotidianului „Argeşul”, Mihai Golescu, a atacat frontal subiectul conflictului de interese. „Tot îl vor unii dat la o parte din fotoliul de primar. Ce şanse mai are domnul Ionică să continue activitatea în fruntea primăriei după hotărârea Înaltei Curţi?”, a întrebat Mihai Golescu. „Bazându-mă nu pe intuiţie, ci avansând o opinie documentată, cred că prefectul Emilian Dragnea nu va semna ordinul de demitere a domnului Ionică din funcţia de primar mai devreme de şase luni, cât este termenul legal, dintr-un motiv foarte logic şi argumentat: avem în Argeş speţe similare în care primarii au avut câştig de cauză în instanţă. Cred că prefectul va sufla şi-n iaurt. Domnul Ionică îşi va putea vedea de treabă”, a spus Cristina Munteanu.
„Vreau să fiu foarte clar: sunt preocupat de proiectele Piteştiului; acesta este cel mai important capitol. Dacă însă se pune problema situaţiei mele personale, dau un răspuns pentru că oamenii trebuie să ştie cum stau lucrurile. Eu sunt într-o situaţie neplăcută, pe care nu o intuiam în urmă cu 10 ani. Am plătit cu vârf şi îndesat până acum cu drumuri la procese, avocaţi, nervi, sănătate. Cred că în ţară sunt cam 800 de aleşi în situaţia mea, dacă nu chiar mai mulţi. Şi vor mai apărea. Este însă o lege unică în Europa şi nedreaptă (n.r. – legea ANI). E o tâmpenie pentru care plătesc acum. Nu am niciun prejudiciu, nu am omorât pe nimeni. În 2009 am ridicat mâna ca viceprimar şi consilier pentru prelungirea unui contract pentru fosta televiziune Alpha de la Centrul Cultural. Care Centru Cultural este o instituţie cu personalitate juridică şi niciun contract de atunci sau chiar înainte nu a mai ajuns în Consiliul Local. Centrul Cultural are dreptul să îşi asume anumite contracte. În contractul cu pricina era vorba despre o persoană cu care m-am înrudit la un moment dat (n.r. – ginere), dar faţă de care de vreo patru ani nu mai există acest grad de rudenie. Eu nu sunt supărat pe instanţa care a constatat că am ridicat mâna la vot. Dar a fost unanimitate în Consiliu şi proiectul ar fi trecut şi cu 10 voturi mai puţine decât au fost. Revenind, Înalta Curte doar constată, nu spune «Dă-l afară!». Nu există motive temeinice pentru demiterea primarului în situaţie de conflict de interese. Atenţie mare! În situaţia incompatibilităţii se aplică această prevedere. Conflictul de interese nu este incriminat, nu este motiv de încetare a mandatului înainte de termen – aşa prevede legea! Dacă prefectul va face raport de demitere, evident că îl voi contesta imediat”, a spus, la rândul său, primarul Cornel Ionică. La întrebarea directorului Mihai Golescu dacă merită sau nu să fii într-o astfel de funcţie, Ionică a răspuns că „cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit”, dar că „după 20 de ani în administraţie sunt nişte rezultate, avem cel mai înalt nivel al investiţiilor din Piteşti de după 1990”.
Un mandat cât două
Referindu-se la proiectele în pregătire sau în derulare, Cornel Ionică a subliniat faptul că „acest mandat va fi cât două”. „În cât timp se sudează o echipă dacă ajunge un om nou primar?”, a întrebat Mihai Golescu. „Un an de zile te cam duci degeaba la serviciu, pentru că sunt foarte multe lucruri în care trebuie să te implici. Din 2003 nu mi-am luat concediu de odihnă! În plus, e nevoie să fii sănătos şi cu dorinţă de implicare. Am o echipă pe care o coordonez şi cu care lucrez bine, iar accentul este pus pe transparenţă. Comunicarea nu este treabă uşoară, este chiar grea. Nu e numai interesul cetăţeanului să afle, este şi interesul instituţiei să facă publicului cunoscute proiectele sale, ce se poate şi ce nu se poate în condiţiile şi termenii legali. Unii oameni înţeleg, alţii nu. Cei care comentează sunt de multe ori subiectivi, neştiind nici ce prevede legea într-o anumită speţă. Oamenii au însă tot dreptul la informaţie şi nu facem rabat”, a răspuns Ionică.
Proiecte
A doua parte a emisiunii s-a axat pe proiectele de dezvoltare a municipiului în următorii ani. Desigur, nu au fost prinse toate planurile, ci cele mai importante. Primarul a spus că la 1 ianuarie 2019 vor intra în evaluare finală proiectele cu finanţare europeană pe care municipalitatea le-a pregătit. Piteştiul ocupă locul 5 la nivel naţional din punct de vedere al solicitării de fonduri europene nerambursabile, exemplele de proiecte date de Ionică fiind: modernizarea Bazinului Olimpic, extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat, achiziţia de autobuze electrice, reabilitarea unor şcoli, amenajări în zonele mărginaşe (blocul G1 din Războieni şi blocul Coremi), amenajarea de noi parcuri („Lunca Argeşului II” şi „Lunca Argeşului III”), amenajarea unei zone de picnic, parc special pentru câinii cu stăpân, modernizarea a 100 de staţii de autobuz, sistem de management al parcărilor şi traficului etc. La acestea se adaugă proiecte cu finanţare de la bugetul de stat şi local: sala polivalentă, stadionul „Nicolae Dobrin”, săli europene, reabilitare de străzi (sunt probleme cu unele firme care au contestat licitaţiile şi procedurile trebuie reluate), pod nou peste Râul Argeş pentru decongestionarea traficului (a fost semnat un protocol cu primăriile Mioveni şi Mărăcineni şi Consiliul Judeţean, dar procedurile durează), un pod mai mic peste râul Argeş în zona coloniei ACH, modernizarea locurilor de joacă şi amenajarea altora noi. Se va pune accent pe igienizarea oraşului şi siguranţa în trafic, motiv pentru care sistemul de monitorizare video a străzilor şi platformelor de gunoi va fi extins în continuare.
Tudor Vladimirescu
În ceea ce priveşte cartierul Tudor Vladimirescu, mai izolat de restul oraşului din cauza liniei de cale ferată, sunt proiecte care vizează şcoala cu acelaşi nume (sunt 600 de copii), amenajarea Promenadei Argeşului (piste de biciclete, alei etc.), dar şi construcţii private, cum ar fi un mall şi un pasaj rutier de 9 milioane euro care va rezolva problema accesului peste strada Lânăriei (la ambele licitaţii pentru automatizarea barierei de la nivel cu calea ferată nicio firmă nu s-a înscris) şi peste bulevardul Petrochimiştilor. Primarul a mai punctat faptul că au fost achiziţionate maşini şi utilaje noi multifuncţionale pentru ca activitatea de deszăpezire să se desfăşoare fără probleme la iarnă, dar şi că a fost semnat contractul pentru actualizarea Planului Urbanistic General al oraşului.