În ultimul timp se manifestă un interes evident pentru cercetarea arborelui genealogic. Explicaţia acestei preocupări ar avea două aspecte. Primul se datorează digitalizării arhivelor, care facilitează munca, iar al doilea motiv se pare că este încercarea de a stabili exact legăturile de familie şi tradiţia într-o lume agitată, cu tendinţe de înstrăinare.
În Germania există o carte a familiei (Familienbuch) în care sunt inregistrate cronologic toate naşterile şi decesele, adresele şi căsătoriile. Acest document se află la cel mai vârstnic membru al familiei. În anumite ocazii, cum este căsătoria, sunt cerute copii din această carte care atestă şi apartenenţa religioasă. În ultimii ani au apărut platforme de date pe internet, dar şi institute de cercetări genealogice. S-a dovedit că nu este suficient să cercetezi pe internet, ci trebuie să iei legătura cu arhivele locale. Recent au fost stabilite relaţii de cooperare cu firme din SUA, care au scanat şi digitalizat sute de mii de date (naşteri de la 1874-1905 şi decese între 1874-1955).
Cercul meu de cunoştinţe cuprinde şi câteva familii de saşi din Transilvania. De la ei am aflat că în cadrul Universităţii din Cluj-Napoca a fost creată prima bază de date demografice din România, care cuprinde perioada 1850-1914. Cea mai vastă şi cunoscută platformă online este „ancestry”; ea accesează în toată lumea 20 de miliarde de documente, printre care se numără 500 de milioane de date din Germania. Experţii atrag însă atentia asupra folosirii acestei modalităţi de informare şi cercetare genealogică, fiindcă datele publicate pot fi manipulate, iar riscul nu este calculabil.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.