Pe unii dintre oamenii care lucrează la Antena 1 Piteşti îi ştiţi de pe „sticlă”. Cristina Munteanu, directorul postului, prezintă ştiri, face emisiuni în direct – aşa cum a fost şi cea de ieri moderată împreună cu directorul ziarului „Argeşul”, Mihai Golescu, numită „Subiect de presă”. Jurnalista Simona Pomazan, la fel. După ştiri aleargă şi Costi Ivaşcu, responsabilul cu buna dispoziţie la „Anteneatza”, matinalul postului. Ionuţ Manta trece uneori din spatele camerei de luat vederi în faţa ei, moderând emisiunea „Ora de sport”. Daniel Badea, zis şi Duffy, e maestru în prelucrări, montaj, imagine, editări… Sunt şi alţii care lucrează în postul de televiziune Antena 1 Piteşti: Luminiţa Popescu, Florin Sima, Elena Picu, Mihai Olaru, Alin Lungu, „bobocii” Dragoş, Claudiu, Emanuel, Ana, Roxana… Cert este că de 20 de ani Antena 1 Piteşti şi-a format o imagine distinctă în peisajul media din Argeş, fiind portdrapelul televiziunilor, fiindcă se detaşează prin profesionalism, echilibru, integritate… De la începutul anului, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu vorbesc la „Subiect de presă” despre putere şi oamenii ei. Ieri, în platou au fost angajaţi ai Antenei 1 – Simona Pomazan, Ionuţ Manta şi Costi Ivaşcu – şi tot despre un exerciţiu de putere a fost vorba. Dar oare presa este a patra putere în stat?!
Emoţii şi… pericole
Sunt publicaţii, site-uri şi chiar televiziuni, ca să nu mai vorbim despre radiouri care apar ca ciupercile după ploaie, dar se sting după câteva luni sau cel mult după câţiva ani. Goana după senzaţional, după morbid nu potoleşte decât pentru puţin timp setea cititorilor pentru ştiri tip tabloid, aşa încât produsul media final are de suferit şi, în cele din urmă, se veştejeşte. Or, este cu atât mai meritorie munca oamenilor de la Antena 1 Piteşti şi mai ales a echipei manageriale care au reuşit să ţină pe piaţă un adevărat brand jurnalistic vreme de 20 de ani. Cine crede că este puţin lucru se înşală! Nu aveau cum, în acest context, să lipsească din platou emoţiile angajaţilor postului. Până la urmă, acolo este a doua casă a lor. Uneori, date fiind evenimentele care nu te lasă să respiri, poţi ajunge, ca jurnalist, să trăieşti mai mult alături de colegi decât de familie. Este însă unul dintre cele mai mici riscuri pe care şi le asumă cel care intră în această breaslă. Mereu în mişcare, mereu lângă greve, accidente, inundaţii, incendii, proteste şi conflicte de tot felul (se mai întâmplă şi aşa ceva!) – nu e deloc uşor. Trebuie să ai nervi de oţel, talent, fler să „miroşi” ştirea, un pic de noroc, dar mai ales multă cultură generală ca să fii un jurnalist bun. Iar colegii de la Antena 1 Piteşti au dovedit în timp că îndeplinesc cu asupra de măsură aceste criterii… „Ar fi imposibil să faci meseria de jurnalist dacă n-ai iubi-o!”, a spus Costi Ivaşcu. Ca unul care am lucrat o vreme la Antena 1, iar acum lucrez la un ziar cu o istorie de 140 de ani, vă spun că aşa este!
Muncă multă, satisfacţii pe măsură
Unii dintre antenişti au ani grei de televiziune la acest post: Cristina Munteanu – 20 de ani; Simona Pomazan şi Ionuţ Manta – 18 ani; Costi Ivaşcu – 8 ani. Alţii, precum Dragoş, sunt de curând în familia Antena 1 Piteşti. „Ce ar defini acest post în peisajul media argeşene?”, a întrebat-o Mihai Golescu pe Cristina Munteanu. „Nouă ne pasă! Ne pasă de copiii noştri, de rude, de vecini, de întreaga comunitate. Deşi suntem un post local, încercăm să ne păstrăm mai mult funcţia educativă”, a răspuns Cristina Munteanu, cea care ştie foarte bine şi ce înseamnă să rezişti financiar pe piaţa atât de mişcătoare a presei. Vă puneţi întrebarea câtă muncă este în spatele unei ştiri aparent minore sau a unei emisiuni? Enormă! Gândiţi-vă că unii jurnalişti stau cu… telefonul lângă pernă şi nu dorm unele nopţi, numai să fie prezenţi mereu în mijlocul evenimentelor. În plus, mai sunt corespondenţele cu postul central (iar Costi Ivaşcu, Ionuţ Manta şi Simona Pomazan ştiu ce presupune acest lucru!). „Am căutat o meserie în care să fiu alături de oameni. Sper să fac această meserie încă mulţi ani de acum înainte!”, a spus Simona Pomazan. „Întotdeauna mi-am dorit să fiu jurnalist, pentru că astfel am crezut că pot ajuta la schimbarea lucrurilor”, a afirmat Costi Ivaşcu, cel care activează şi într-o asociaţie care luptă împotriva discriminării. „Nu ştiu când au trecut cei 18 ani… Dar ştiu că meseria asta a devenit un adevărat microb pentru mine!”, a punctat şi Ionuţ Manta. Aşa cum spunea şi Cristina Munteanu, 20 de ani de emisie pentru un post local de televiziune nu este deloc puţin. Din contră. Le dorim colegilor noştri să ajungă la încă pe atât şi mai mult dacă se poate…
Autor: Claudiu Diţa
Un Comentariu
Alexee
Corect!