Am intrat în vară cu izvoare publice oprite în Piteşti, din cauza creşterii bruşte a concentraţiilor de amoniu. Cel din bazarul Gheorghe Lazăr încă mai potoleşte setea trecătorilor, chit că are jetul redus. Există, încă, afişul de avertizare privind nepotabilitatea apei, din cauza menţionată. Direcţia de Sănătate Publică Argeş a lipit înainte de alegerile locale hârtia cu anunţul respectiv pe tabelul albastru din metal în care sunt trecuţi parametrii chimici şi microbiologici analizaţi. Informaţia actualizată (transformată în temă de campanie pentru unii candidaţi) nu i-a… sărit în ochi şi bunicii Gheorghiţa Badea.
Văduva unui veteran de război a venit, ieri, la izvorul pomenit ca la fântâna de leac ca să-şi umple, ca de obicei, bidonul. Cercetată sau nu, cu sau fără impurităţi, apa asta o bea neîncetat bătrâna de câteva decenii bune. În vârstă de 87 de ani, mamaia a fost croitoreasă la viaţa ei, meserie pe care a practicat-o şi soţul ei, acum răposat. În susurul izvorului cu probleme, femeia cumsecade deapănă amintiri din copilărie. „Apa din bazar este rece şi bună. Abia acum am văzut afişul în care scrie că este nepotabilă. La bombardamentul din 1940, în Piteşti existau mai multe izvoare publice, care acum sunt blocate. Era unul pe strada Brâncoveanu, altul curgea pe Sfânta Vineri şi altul se găsea la Biserica «Sf. Ilie». Pe vremuri nu se făceau atâtea analize. Toată lumea îşi potolea setea de la aceste izvoare şi nu păţea nimic… Ba, mai mult de atât, din acelaşi loc erau adăpate şi animalele, caii în mod special”, a spus bunica şi a băut cu sete o gură de apă.
Măicuţa m-a însoţit cu poveştile sale până la izvorul de pe strada Crinului. Spre surprinderea noastră, aici n-am găsit nicio informaţie privind potabilitatea sau parametrii apei. În schimb, nu ducea lipsă de muşterii…
După ce s-a spălat pe mâini la cişmeaua de lângă Monumentul Eroilor, un bărbat a murmurat înciudat: „În Trivale nu mai merge niciun izvor”.
O piteşteancă şi-a umplut bidonul de cinci litri, de pe Crinului, pentru a-l duce la ţară. „În comuna Teiu, apa de la reţeaua publică lasă pe vase, după fierbere, un strat de depuneri, parcă ar fi făină”, a spus femeia îngrijorată.
La izvorul de pe Crinului, două robinete erau deschise, alte două erau oprite. Pe ţevile în funcţiune apa cristalină împroşca orătăniile cioplite în piatră.
„O fi bună apa de băut?” Puţini oameni îşi puneau întrebarea asta, înainte să se aplece la gura ţevii. Mergând pe principiul „crede şi nu cerceta”, cei mai mulţi se aprovizionau cu încredere de la izvorul de pe Crinului.
Vă reamintim că DSP Argeş a transmis populaţiei că amoniul nu are efecte toxice asupra organismului. Creşterea sa bruscă la Piteşti indică intervenţia unei poluări în măruntaiele pământului.
Doar două fântâni publice nu au această problemă: cea de la Liceul „Barbu” şi cea de la „Dedeman”.
Mirela NEAGOE