Azi, în noua sală de pregătire a ISU Argeş a avut loc şedinţa de bilanţ a activităţii depuse de inspectorat în cursul anului trecut. Lângă maiorul Bogdan Olar, împuternicit în funcţia de inspector-şef, s-au aflat prefectul Cristian Soare şi Dan Manu, preşedinte al Consiliului Judeţean, colonelul Marian Bae, comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazul” Piteşti, colonelul Mihai Mirel Guţă, reprezentant al IGSU, generalul de brigadă cu o stea Marian Stoica, inspector-şef al Jandarmeriei Argeş, şi comisarul-şef Gabriel Gherghe, adjunct al şefului poliţiei judeţene. De asemenea, au fost prezenţi, în calitate de invitaţi, cei doi foşti inspectori-şefi ai ISU Argeş, coloneii Ion Popa şi Liviu Popescu, pensionaţi anul trecut.
Din raportul de bilanţ am reţinut că, în 2016, cadrele inspectoratului, inclusiv serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, au intervenit la 16.614 evenimente, ceea ce înseamnă o medie de 45 pe zi, din care 5.040 au fost situaţii de urgenţă şi 11.574 acţiuni SMURD – 44 descarcerări, în creştere cu 35% faţă de 2015. În judeţ s-au produs 463 incendii (348 la gospodării cetăţeneşti), ocazie cu care s-au înregistrat 89 de victime, dintre care trei şi-au pierdut viaţa (în creştere cu 8% faţă de 2015), iar echipajele SMURD, inclusiv cel de terapie intensivă mobilă, au salvat 465 de persoane (o creştere de 350% comparativ cu 2015). Pentru trei acţiuni SMURD s-a impus declanşarea planului roşu de intervenţie, fiind vorba despre accidente rutiere produse la Mioveni (microbuz cu pasageri căzut de pe pasarela peste calea ferată), Vultureşti şi Piteşti, în care au fost implicate autobuze ce transportau muncitori la uzinele Dacia. Referitor la cauzele incendiilor, cele mai multe au fost generate de instalaţii electrice defecte, coşuri/burlane de fum defecte ori necurăţate, fumatul, focul deschis şi acţiuni intenţionate.
În acest an, ISU Argeş îşi propune completarea personalului, continuarea programelor de dotare cu tehnică de intervenţie, perfecţionarea profesională, consolidarea capacităţii operaţionale şi de răspuns, dezvoltarea voluntariatului etc.
Val. NICOLAU