În ciuda vremii capricioase, cu zăpada mieilor, îngheţ şi ploi abundente, cei mai mulţi dintre fermierii argeşeni nu rămân, în anul agricol 2018, nici cu hambarele goale, nici cu buzunarele găurite. Pierderile în câmp – înregistrate îndeosebi la culturile de grâu, şi rapiţă – sunt compensate de belşugul din livezi, pomii din livezile oamenilor fiind, în acest an roditor, încărcaţi de fructe, pune în balanţă Vasile Roman, directorul Direcţiei Agricole Argeş.
În Argeş, floarea-soarelui a fost recoltată, până la ora actuală, în proporţie de 70%. La porumb, campania de toamnă nu a început în forţă (deocamdată, ştiuleţii se culeg din micile gospodării). Dar „la cum arată culturile, cu siguranţă vom avea producţii foarte bune la hectar”, anticipează şeful Direcţiei Agricole Argeş.
Producţia obţinută la grâu, în Argeş, nu se ridică la nivelul anului agricol precedent, dar este ceva mai mare decât multimedia naţională. În 2018, vorbim de 5.590 kg/ha realizate pe o suprafaţă de 47.183 ha. Cel mai grav a fost afectată rapiţa; doar 1.900 kg/ha au fost obţinute la o suprafaţă de 11.600 ha. Paguba a fost provocată nu numai de zăpezile târzii, ci şi de o estimarea meteorologică inexactă, care i-a determinat pe fermieri să nu-şi „întoarcă” culturile, a explicat Vasile Roman. Campania încheiată la orz a adus în hambarele judeţului o producţie de 3.247 kg/ha (la 3.000 ha).
Partea plină a paharului este că fermierii argeşeni au ce culege din livezi, 2018 fiind anul fructelor. Se proliferează producţii bune la mere, prune etc. Nu arată rău nici strugurii din plantaţiile de viţă-de-vie… Partea goală a pocalului este că Argeşului îi… crapă, în continuare… buza după depozite de fructe şi fabrici de prelucrare a fructelor.