Organizația Mondială a Sănătății a nominalizat anul 2020 ca fiind Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei, oferind astfel tuturor țărilor și guvernelor o oportunitate unică, ce are loc o dată într-o generație, de a demonstra asistenților medicali și moașelor cât de mult sunt apreciați, nu doar prin cuvinte, cât mai ales prin acțiuni eficiente și decisive.
Astfel, pentru prima dată în istorie, națiunile lumii se vor uni în celebrarea beneficiilor aduse sănătății populației globale de către asistenți medicali și moașe, o confirmare a faptului că fără asistenți medicali și moașe nu vor putea fi atinse Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sau Acoperirea Universală cu Servicii Medicale.
În acest context, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, Estera Stămoiu, a declarat: „Desemnarea anului 2020 ca «Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei» de către Organizația Mondială a Sănătății reprezintă, pe de o parte, un motiv de satisfacție pentru recunoașterea profesiei noastre la un astfel de nivel, iar pe de altă parte, este o provocare uriașă pentru fiecare dintre noi, o oportunitate pe care suntem datori să o fructificăm într-o muncă de echipă. Și pentru că suntem oamenii faptelor, vom da startul campaniei și deschidem seria de activități și manifestări științifice pe 6 februarie cu seminarul «Anul 2020 – an istoric pentru asistenții medicali argeșeni», la care vor participa directori de îngrijiri, asistenți șefi și asistenți coordonatori din spitale, evenimentul având ca obiective principale atât prezentarea evoluției profesiei de asistent medical, cât și implicarea activă a asistenților medicali aflați în poziții de management în proiectele derulate pe toată perioada campaniei.
Avem în vedere să fim prezenți în comunitate, mai mult ca niciodată. Iar în acest sens unul dintre multele proiecte de suflet ale organizației este «Descoperă Profesia de Asistent medical! Fii tu următorul Asistent Medical!», care se va derula în luna aprilie în școli gimnaziale și licee din Pitești, Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni. Elevilor participanți le vor fi furnizate informații privind profesia de asistent medical, vor cunoaște beneficiile, dar și dificultățile acestei profesii, calitățile și aptitudinile pe care ar trebui să le dețină și vor participa la vizitarea unei instituții sanitare din localitate.
Pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, pe 7 aprilie Ordinul Asistenților Medicali Argeș va organiza un simpozion al cărui obiectiv principal va fi de a evidenția rolul asistentului medical și contribuția acestuia, contextualizate în tema propusă de OMS.
Un alt eveniment, organizat în luna septembrie, va avea în prim-plan asistenții medicali din medicina de familie, ca voce a comunității, ei deținând un rol determinant în asistența medicală primară, pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților și familiilor acestora.
Prin multitudinea de seminarii, workshopuri, dezbateri și conferințe pe care le vom derula pe parcursul întregului an, având alături de noi asistenții medicali, instituțiile sanitare argeșene, celelalte organizațiie profesionale, dar mai ales populația argeșeană, ne dorim să demonstrăm că asistenții medicali argeșeni sunt bine pregătiți, că au un înalt nivel profesional dublat de calități umane fără de care această profesie nu se poate exercita. Vorbim aici de dăruire, de empatie, de profesionalism, care se alătură educației permanente și tehnologiei avansate. Acestea sunt valorile pe care le au și le dăruiesc asistenții medicali argeșeni pacienților lor și acolo unde lucrurile nu stau chiar așa ne vom asigura că putem veni în sprijinul celor care asta așteaptă de la noi.
Avem potențial pentru mult mai mult, asistenții medicali sunt pregătiți pentru un rol avansat în domeniul medical menit să contribuie la creșterea stării de sănătatea a populației.
Dacă la 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, această profesie care cuprinde, la nivel internațional, peste douăzeci de milioane de asistenți medicali este omagiată grație dedicării și dăruirii sale, suntem datori să arătăm tuturor câți pași importanți s-au făcut și care este rolul nostru privind îmbunătățirea și îngrijirea stării de sănătate a populației. Nu există altă cale decât cea a profesionalismului, pentru că, iată, ce înseamnă omul care sfințește locul. Atât eu, cât și întreaga echipă a asistenților medicali, dorim ca tot ceea ce am pregătit pentru acest an să reprezinte cartea noastră de vizită în fața argeșenilor. Cartea de vizită a unor profesioniști!”