Un nume cunoscut în ring în urmă cu mulţi ani, antrenorul de la CSM Piteşti, Ioniţă Mărăşescu, continuă să facă performanţă în „nobila artă”, având un ochi format pentru tinerele talente. „Am grijă de fiecare sportiv în parte, trebuie să fiu ca un părinte pentru el. Când un copil vede că îi arăţi respect şi ţii la el, capătă încredere şi are motivaţie pentru performanţă. Boxul este sportul oamenilor curajoşi şi inteligenţi. Curajul nu are valoare prea mare dacă nu este dublat de inteligenţă. Toţi sportivii pe care-i pregătesc au stofă de campioni”, ne-a spus tehnicianul.
„Urăsc să aud aşa ceva”
Sportiv, antrenor, fin psiholog… le-a făcut pe toate. A încasat croşee cu nemiluita, s-a clătinat. Iar atunci când a căzut la podea, s-a scuturat de ghinion, s-a ridicat şi a luptat până la capăt. Nu regretă trecutul, aproape că nu ar schimba nimic din destinul său.
Vorbim despre Ioniţă Mărăşescu, tipul de om care fluieră şi zâmbeşte în faţa greutăţilor. Tipul de om îndrăgostit de sport şi de noi provocări.
Tehnicianul urăşte fraza conform căreia boxul este sportul oamenilor săraci. „Urăsc să aud aşa ceva. Boxul este sportul oamenilor care iubesc lupta dreaptă, a celor care doresc să se perfecţioneze şi să devină campioni, e sportul oamenilor cu aspiraţii. Boxul este şahul cu pumni. Pugilistul gândeşte, îşi foloseşte inteligenţa, voinţa, devine mai curajos şi capătă mai multă încredere în forţele proprii. Pe tabla de şah, doar inteligenţa primează”.
Sportivii pe care-i pregăteşte la CSM Piteşti au obţinut în ultimii ani performanţe demne de toată lauda. Adrian Preda, Alexandru Ungureanu, Antonios Savu şi Eduard Cristea sunt pugilişti de care suntem siguri că aţi auzit. Ultimii trei au dublă legitimare de anul acesta, activând şi pentru FC Argeş.
Ca orice sport, şi boxul este în plină dezvoltare, fiind accesibil şi femeilor. La gruparea argeşeană sunt şi câteva fete pe care Ioniţă Mărăşescu le ajută să descifreze tainele unui sport care nu mai este de mult rezervat doar bărbaţilor. Alice Bărăcilă şi Andreea Panait sunt două fete care se pregătesc sub comanda lui Mărăşescu, la CSM Piteşti, cu gândul la podium.
Se poate face performanţă în box cu bani puţini? Am încercat să aflăm răspunsul de la antrenorul Ioniţă Mărăşescu: „Şi da, şi nu… Boxul nu presupune cheltuieli exorbitante, dar fără meciuri de verificare, fără pregătire corespunzătoare nu ajungi pe podium. Atunci când te confrunţi cu un adversar, îţi cunoşti calităţile, defectele, încerci să te autodepăşeşti”.
„Copiii trebuie ajutaţi”
Eduard Cristea este un sportiv în vârstă de 15 ani, campion naţional al categoriei 60 kg, titlu obţinut anul trecut şi pe care doreşte să îl păstreze anul acesta: „Am început să practic boxul în urmă cu trei ani. Am ajuns printr-o întâmplare. Toţi colegii mei practicau alte sporturi, dar eu am vrut să fiu diferit, aşa că am optat pentru box, un sport care te pregăteşte pentru viaţă, pentru situaţiile dificile. Părerile părinţilor au fost împărţite. Dacă la început mama nici nu a vrut să audă, fiind împotriva sporturilor de contact, tatăl meu m-a sprijinit din prima clipă. De atunci mă pregătesc mereu, sunt serios, pentru că vreau să ajung departe. Am două visuri, să devin campion european şi să obţin o medalie la olimpiadă. Ştiu, acum sunt copil, mai am mult de muncit, dar nimic nu este imposibil. Boxul nu este un sport costisitor, însă copiii trebuie ajutaţi, au nevoie de hrană, de echipament, de vitamine. În trei ani, nu cred că puteam ajunge mai sus decât sunt acum. Cel mai important rezultat îl constituie medalia de aur câştigată anul trecut la Campionatul Naţional rezervat juniorilor. De asemenea, un moment important pentru mine a fost participarea la Campionatul European din Bulgaria, anul trecut, chiar dacă nu m-am întors cu medalie. Planuri de viitor am: să-mi apăr titlul naţional şi să obţin o medalie la Campionatul European rezervat juniorilor, care se va desfăşura în Rusia, anul acesta”.