Adrian Gherghel, antrenorul lui Robert Glinţă, şi Ovidiu Galeru (coordonatorul lotului naţional) au atacat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Federaţia Română de Nataţie într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor. Printre nemulţumirile celor doi se numără: constituirea târzie a lotului olimpic de nataţie (mai puţin de un an înainte de Rio), faptul că Glinţă şi antrenorul său au luat bursa olimpică doar din februarie 2016, felul în care COSR alocă discreţionar banii către diversele loturi, faptul că doar 6% dintre juniorii care beneficiază de investiţii olimpice ajung în lotul mare.
„Care lot?”
Referitor la lotul olimpic, antrenorii au spus: „Care lot? Să ştie oamenii că în vara anului trecut România nu avea lot olimpic de nataţie pentru că COSR nu l-a finanţat decât în ultimul an”. Indemnizaţia olimpică se dă cu aproximativ doi ani înainte, cam când începe ciclul olimpic al pregătirii. Însă Gherghel a declarat: „Da, aşa ar trebui să se dea. Altora poate li se dă. Dar lui Robert şi mie, antrenorul său, ni s-a dat începând cu luna februarie a lui 2016!”. 1500 lei este indemnizaţia oferită de COSR sportivilor din lot. Antrenorii sunt nemulţumiţi şi de banii alocaţi de COSR: „Aceasta a fost decizia COSR. Care COSR, ca s-o spunem pe aia dreaptă, cheltuieşte banii ineficient, fără criterii”. Dar şi de numărul mic de juniori care ajung în lotul mare: „Sume destul de mari merg la tinerii olimpici. Şi fonduri mici merg la seniorii care chiar participă aici. Luaţi o cifră nu de la mine, ci de la Pierre de Hillerin: doar 6% dintre juniorii finanţaţi de COSR ajung la nivel olimpic. E normal să investeşti în tineri, dar un asemenea randament sportiv slab arată favoritisme în alocare.”
Glinţă – student în SUA
Glinţă a fost şi el nemulţumit: „N-a fost simplu să mă refac după cele două curse anterioare, disputate la interval de doar câteva ore. Ştiţi care sunt condiţiile la noi. Recuperare în România înseamnă o baie cu gheaţă, masaj şi hai la culcare!”. Înotătorul piteştean îşi va continua facultatea în Statele Unite. El are de ales între mai multe variante.
Răspunsul COSR şi al Cameliei Potec (preşedinta Federaţiei), la criticile aduse, nu a întârziat să apară. „Nu e adevărat ceea ce spun antrenorii de la nataţie în privinţa eficienţei burselor olimpice pentru tineret. Procentul celor care ajung în lotul mare nu e nicidecum 6%. Mai mult de 60% dintre cei care sunt la Rio au fost bursieri olimpici”, declară Ioan Dobrescu, secretar general al COSR. Referitor la constituirea lotului de nataţie, Dobrescu spune că e treaba Federaţiei. Secretarul general mai susţine că Glinţă a primit, înainte de februarie 2016, 1.000 lei pe lună ca bursier la tinerii olimpici.
Camelia Potec a spus: „În legătură cu acuzaţia că nu au primit indemnizaţia olimpică decât abia în februarie, le amintesc că de la începutul lui 2015 a fost înfiinţat un Centru olimpic de tineret la Baia Mare şi toţi cei care s-au pregătit acolo, inclusiv Robert Glinţă, au primit tot ceea ce înseamnă pregătire olimpică, masă, cazare şi indemnizaţie, cei drept un pic mai mică”.
Gabriela GHEORGHE