Cei care vor promova doctrine antițigăniste riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, după ce o lege menită să prevină şi să combată discriminarea faţă de romi a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit Legii nr. 2/2021, care a intrat în vigoare, prin „anti-ţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani. În ceea ce privește faptele grave, legea stabilește următoarele: promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri anti-țigăniste sunt fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani (excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public); distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale anti-ţigăniste – pedepsite cu închisoare de la un an la cinci ani; aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter anti-țigănist – faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani.
Simboluri antiţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine ce promovează antiţigănismul. Materiale antiţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
2 Comentarii
Ion
Si cu antiromanismul cum ramane?
mishu
Foarte bine, discriminarea pe criterii etnice sau pe orice alt criteriu nu duce la nimic bun.