La finele săptămânii trecute au avut loc manifestările prilejuite de aniversarea a 25 de ani de învăţământ superior la Universitatea din Piteşti. După cum am aflat de la iniţiatoarea şi organizatoarea evenimentului, prof. univ. dr. habil. Maria Constantinescu, la întâlnirea de la Facultatea de Teologie au participat reprezentanţi ai conducerii judeţului şi ai universităţii, precum şi personalităţi de seamă ale asistenţei sociale din România. În salutul Prefecturii (subprefect, dr. Emilian Dragnea) şi al Consiliului Judeţean (Roxana Stoenescu) a fost subliniat rolul important al asistenţei sociale în viaţa socială a judeţului, de către absolvenţii programelor de studii de licenţă şi de masterat în acest domeniu.
Prof. univ. dr. Cătălin Zamfir, membru corespondent al Academiei Române, a arătat, printre altele, însemnătatea activităţii depuse de asistenţa socială în comunităţile urbane şi rurale pentru creşterea calităţii vieţii în ţara noastră. Prof. univ. dr. Elena Zamfir, întemeietorul asistenţei sociale în România post-decembristă, a făcut o analiză a punctelor tari şi a punctelor slabe ale asistenţei sociale şi a subliniat rolul pe care l-au avut în dezvoltarea învăţământului superior de profil, pe lângă marile centre universitare din ţară, şi universităţi de mai mică mărime, precum Universitatea din Piteşti.
Prof. univ. dr. Marian Preda, preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, a adus salutul acestei instituţii care a sprijinit cel mai mult universitatea gazdă în ducerea la bun sfârşit a misiunii pe care şi-a asumat-o în formarea de specialişti în domeniu şi a reliefat rolul avut în acest demers de către prof. univ. dr. habil. Maria Constantinescu şi conf. univ. dr. Cornel Constantinescu.
De remarcat că cei trei profesori au adus (alături de prof. univ. dr. Eugen Blaga) o contribuţie deosebită la înfiinţarea şi dezvoltarea programului de studii de masterat, deţinând, timp de mai mulţi ani, calitatea de cadru didactic asociat.
Cuvinte de apreciere a activităţii desfăşurate în cadrul programelor de studii de licenţă şi masterat în asistenţa socială au avut şi prof. univ. dr. Mihaela Diaconu, preşedinta Senatului Universităţii din Piteşti, dar şi cei trei foşti şi actuali decani (prof. univ. dr. Ştefan Găitănaru, prof. univ. dr. Ion Popescu şi decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educatiei, Ştiinţe Sociale şi Psihologie, reprezentat de prodecanul conf. univ. dr. Loredana Tudor.
Două momente inedite în desfăşurarea manifestării: acordarea de către Asociaţia Română de Sociologie a Diplomei de Excelenţă prof. dr. Stan Florea, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, drept recunoaştere a contribuţiei aduse la dezvoltarea cercetării sociologice româneşti, diplomă înmânată de preşedintele Asociaţiei, prof. univ. dr. Cătălin Zamfir, precum şi mesajele video transmise din străinătate de profesorii Tim Gully (Anglia), Alain Bouchon (Franţa), Paula Nicolini (Italia), colaboratori ai Universităţii din Piteşti, dar şi de către foştii absolvenţi Ionuţ Neacşu (asistent social în Londra) şi Anamaria Vasilescu (din Emiratele Arabe Unite).
Manifestările au inclus şi luările de cuvânt ale fostelor şi actualelor cadre didactice (printre vorbitori: conf. univ. dr. C. Onu, conf. univ. dr. Gh. Ungureanu, conf. univ. dr. M. Pescaru, dr. Flavius Mihalache, conf. univ. dr. M. Ciucurel ş.a) şi s-au încheiat cu un frumos program de colinde şi cu vernisarea unei expoziţii de ornamente de iarnă, toate realizate de copiii de la Centrul de tip familial Găvana şi de studenţii de la Asistenţă Socială.
Gabriel LIXANDRU