Câţiva porci şi un cal au fost sfârtecaţi de urs la miezul nopţii de duminică spre luni în comuna Bughea de Jos, satul Valea Măcelarului. Calul, care avea spinarea mursecată şi abdomenul deschis a fost lăsat să agonizeze până la sosirea unei comisii care a constatat incidentul pentru ca proprietarul animalului să poată primi despăgubiri, apoi a fost eutanasiat.
Oamenii îşi tem vieţile
Oamenii din sat nu mai suportă situaţia, se tem pentru vieţile lor şi ale copiilor şi sunt hotărâţi să iasă în stradă ca să ceară intervenţia fermă şi urgentă a autorităţilor competente. „Nu mai suportăm. Noaptea urlă difuzoarele, dar sălbăticiunile nu se sperie, nu pleacă şi fac prăpăd în gospodării. Ce s-a întâmplat la noi nu e un caz izolat. Cineva din Rucăr mi-a zis că tot duminică noaptea a venit la ei în sat ursul, iar un alt atac ar fi avut loc la Dâmbovicioara. Sunt şase urşi care coboară în comună şi într-o bună zi s-ar putea să atace oameni sau copii”, afirma un sătean.
Calul, lăsat să agonizeze
„Cal atacat de urs, cu spinarea mâncată, abdomenul sfârtecat, lăsat în viaţă, până a doua zi pentru a aştepta comisia care să constate acest incident în scopul despăgubirii proprietarului calului. Aceasta regulă/directivă reprezintă cruzime incredibilă ce încalcă orice normă de minimă etică. Este ilegal, imoral ca autorităţile să solicite lăsarea în viaţă a animalului într-o suferinţă atroce pentru a condiţiona despăgubirea şi comisia să se întrunească a doua zi. Împreună cu instituţiile abilitate şi juriştii am studiat paragraful din lege şi am ajuns la concluzia că legiuitorul a spus că animalul atacat de sălbăticiuni trebuie lăsat la locul unde s-a produs evenimentul, însă în prevedere nu se stipuelează ca animalul să fie lăsat să agonizeze până când se va putea întruni comisia. Am luat legătura cu un medic veterinar din Câmpulung, care a plecat la locul unde se afla cabalina mursecată şi a eutanasiat-o, acest fapt fiind perfect legal, costurile intervenţiei fiind suportate integral de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor”, a postat pe pagina de socializare Carmen Arsene, preşedintele respectivei federaţii.
Turişti inconştienţi pe Transfăgărăşan
Faptul că urşii coboară din pădurile argeşene în căutare de hrană şi produc străcăciuni nu mai constituie o noutate, iar despre astfel de aspecte am relatat în mai multe ediţii ale ziarului. Duminică după-amiază, spre exemplu, pe Transfăgărăşan au ieşit la marginea drumului opt urşi, ceea ce a făcut ca autorităţile să declanşeze sistemul de avertizare RO-ALERT cu scopul de a-i informa rapid pe turişti despre prezenţa urşilor pe traseu şi de a-i atenţiona să nu oprească maşinile, să nu coboare, să nu-i hrănească şi să nu se apropie pentru a face fotografii. Cu toate acestea, zeci de şoferi au oprit în imediata apropiere a sălbăticiunilor blocând parţial traficul maşinile formând coadă şi pe doi – trei kilometri lungime. Ignorând interdicţiile, unii le-au aruncat pâine sau fructe, iar alţii, dând dovadă de inconştienţă împinsă la extrem, s-au expus unui pericol major şi s-au apropiat – chiar însoţiţi de copii (!) -periculos de mult de urşii al căror comportament aparent inofensiv este imprevizibil şi în orice moment puteau declanşa un atac fulgerător. Alertaţi, în zonele unde se semnalase prezenţa urşilor au apărut jandarmii postului montan Arefu, care au intervenit pentru alungarea animalelor şi descongestionarea traficului.