Angajaţii din privat ar putea primi vouchere de 1.450 lei pentru concedii. „Se elimină discrepanţa dintre ei şi bugetari”
Vineri, 21 aprilie, la sediul Prefecturii Argeș a avut loc o dezbatere publică, organizată de PNL Argeş, pe tema propunerii legislative de acordare a voucherelor de vacanță pentru angajaţii din mediul privat.
Voucherele de vacanţă ar urma să aibă o valoare netă de 1.450 lei.
Proiectul prevede ca respectivele cheltuieli să fie suportate din bugetul de stat, aşa cum se întâmplă în cazul angajaţilor din sistem.
La momentul actual, puţine companii private oferă vouchere de vacanţă angajaţilor. Potrivit iniţiatorilor proiectului, în prezent setul de facilităţi nu este atractiv şi presupune un efort mare din partea societăţilor private.
Acest proiect va elimina „discriminarea” sau „inechitatea” dintre angajaţii de la stat şi cei din privat.
Se au în vedere mai multe modalităţi de decontare a cheltuielilor, cea mai eficientă fiind, din câte se pare, deducerea directă a acestora.
Antreprenorii din turism, dar şi din alte domenii, apreciază că un asemenea proiect va avea un impact favorabil asupra bunului mers al afacerilor, dacă în forma sa finală vor fi menţionate o serie de condiţii clare de acordare.
Spre exemplu, antreprenorii vor ca aceste vouchere să fie netransmisibile şi să poată fi folosite în baza CNP-ului.
„Vreau ca angajatul să meargă să se odihnească şi să se întoarcă apt la muncă, nu să dea altcuiva voucher-ul şi să vină rupt”, a spus unul dintre patronii prezenţi la dezbatere.
Specialiştii din economie susţin că proiectul va avea un impact general favorabil asupra economiei de stat.
„Efortul bugetar pentru acordarea voucherelor de vacanţă celor circa 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de aproximativ 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că 60%-65% se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferenţa se va regăsi în efectul economic generat”, se arată în expunerea de motive.
Rămâne în discuţie cum vor fi acordate aceste vouchere care ar mai putea genera un fenomen interesant în mediul privat. Dacă proiectul va fi votat nefiind prevăzută o obligativitate de acordare a tichetelor de vacanţă, este posibil ca angajatorii care vor ignora aceste facilităţi să fie trecuţi, încetul cu încetul, pe o „listă neagră” chiar de către proprii salariaţi care vor migra la firme care acordă un asemenea beneficiu.
Inițiativa legislativă aparţine senatorului PNL, Eugen Țapu Nazare, pentru acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei și pentru mediul privat.
La dezbatere a participat Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului României, senator Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, Radu Perianu, prefectul județului Argeș senatorul Vlad Pufu, membru al Comisiei pentru antreprenoriat și turism și oameni de afaceri din Argeș.
„Este un proiect foarte important pentru mediul antreprenorial din România, pentru turism”, a declarat Alina Gorghiu, preşedintele a.i. al Senatului României.
Se estimează că acest proiect va genera, la nivel naţional, 150.000 – 200.000 de noi locuri de muncă.
„Dezbaterea a fost bună, fiind un dialog constructiv între antreprenori și inițiatorii acestui proiect legislativ”, apreciază PNL Argeş într-un comunicat.
Concluzia este că aprobarea unui act normativ în favoarea acordării voucherelor de vacanţă şi salariaţilor din sectorul privat va avea un impact pozitiv asupra acestora, inclusiv prin reducerea (indirectă) a fiscalităţii muncii. De asemenea, va conduce şi la creşterea ponderii turismului în PIB peste media europeană şi la revitalizarea industriilor conexe, toate acestea contribuind la o creştere semnificativă a produsului internet brut al României.
Proiectul de lege a trecut cu aviz pozitiv de Consiliul economic şi social şi de Consiliul de legislativ. Biroul Permanent al Senatului l-a repartizat pe cele 3 comisii raportoare. Termenul este 3 mai. Ar putea intra la vot, în plen, în şedinţa de 8 mai.