Pe perioada stării de urgență, a fost instituită o măsură extrem de dură: izolarea preventivă la locul de muncă, pentru 14 zile, a personalului angajat în centrele rezidențiale de copii și adulți. La ieșirea din carantina obligatorie de la serviciu, angajații se autoizolează la domiciliile lor, pentru alte două săptămâni.
Carantinare în centrele rezidențiale
18 centre rezidențiale de copii și adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș (DGASPC) a aplicat, din Sâmbăta Floriilor, măsura carantinării obligatorii la serviciu. Potrivit directorului Adrian Macovei, fiecare șef de centru cu regim de permanență a organizat activitatea pe două ture, în funcție de numărul personalului din subordine, astfel încât prima serie se află în izolare preventivă la locul de muncă în perioada 11-25 aprilie, a doua serie fiind programată în intervalul 25 aprilie-8 mai. Există și a treia categorie de angajați ai DGASPC Argeș, șefi de centru, contabili, șoferi etc., care își continuă activitatea ca și până acum.
De parcă acest regim de viață nu ar fi fost de ajuns, în timp ce prima serie de angajați se află în izolare preventivă la locul de muncă, cea de a doua serie stă în izolare preventivă la domiciliu.
Adrian Macovei: „Câtă vreme se află în izolare preventivă la locurile de muncă, salariații noștri nu mai pleacă acasă. Angajații dorm în centrele rezidențiale și mănâncă aceeași mâncare pe o primesc și beneficiarii. Există câteva excepții. De exemplu, personalul de la Călinești stă într-o pensiune din apropriere, iar angajaților de la Valea Mare li s-a pus la dispoziție centrul de zi. Am solicitat autorităților să suplimenteze bugetul de hrană. Există și unele nemulțumiri, din partea unor sindicaliști care nu sunt de acord cu această măsură pe care o consideră dură. Dar, în general, lumea a înțeles. Discut zilnic cu șefii de centru pentru a afla dacă întâmpină probleme; ei s-au străduit să le asigure colegilor condiții decente de locuit la locurile de muncă. Nu avem de ales, trebuie să ne adaptăm vremurilor de criză sanitară. Nimeni nu a vrut să se întâmple asta. Este o situație inedită, nu mai avem precedent.”
În total, 776 de angajați ai DGASPC Argeș își desfășoară activitatea în condiții de izolare preventivă la locul de muncă, în intervalul 11 aprilie-8 mai (358 lucrează la centre rezidențiale de copii și 418, la centre de adulți).
Cele 18 centre rezidențiale din județ care, pe perioada stării de urgență, reprezintă a doua casă pentru personalul DGASPC Argeș însumează 848 beneficiari, dintre care 268 de copii și 580 de adulți.
„Arestați” la serviciu
Începând cu 11 aprilie, lucrătorilor din domeniul asistenței sociale și protecției copilului li se asigură prin Ordonanța Militară, cel puțin declarativ, hrana și condiții de cazare în unitate sau în proximitatea imediată a locurilor de muncă.
Angajați din asistența socială acuză Guvernul că i-a „arestat” la serviciu și îi cere să ridice de urgență măsura carantinării obligatorii în epidemia de coronavirus a personalului din centre de îngrijire și asistență socială a persoanelor vârstnice, copiilor, persoanelor cu dizabilități, precum și a altor categorii vulnerabile. Sindicaliștii spun că măsura reprezintă un abuz cu potențiale consecinte grave pentru cei care sunt părinți singuri și au acasă copii sau pentru cei care au părinți bătrâni în îngrijire.
Spicuim din scrisoarea sindicaliștilor adresată premierului Ludovic Orban și minitrului Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela, respectiv ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.
„Măsura de o duritate fără precedent este excedentară și nejustificată în esența sa. Toți șefii de centre, precum și jumătate dintre medicii, asistenții sociali, asistenții medicali, terapeuții, infirmierele, îngrijitoarele, bucătarii, educatorii, instructorii de educație, muncitorii calificați și necalificați etc., angajați în aceste unități din sistemul public sau privat s-au văzut obligați să se pregătească în doar câteva ore, întocmai ca la război, să intre în activitate pe 11 aprilie, și să iasă abia pe 24 aprilie, după Paști. (…) Cu profund respect pentru cadrele medicale din „linia întâi” din sistemul sanitar, lucrătorii din Asistența Socială consideră că nu există motive întemeiate de a fi izolați la serviciu înaintea lor. În centrele rezidențiale nu sunt bolnavi de coronavirus care pot infecta lucrătorii, iar mai apoi restul membrilor societății, iar lucrătorii din Asistența Socială și Protecția Copilului nu prezintă un risc cu nimic mai mare de infecție decât oricare alți cetățeni care respectă obligația de a nu părăsi domiciliul în această perioadă, conform Ordonanțelor Militare emise anterior. Lucrătorii care au intrat în așa-numita izolare preventivă la locul de muncă nu au fost testați înainte de a intra în această măsură, astfel că eventualul risc pentru beneficiari și colegii lor este absolut același ca și înainte. După ce colegii care lucrează aceste două săptămâni vor termina izolarea, aceștia vor pleca în izolare la domiciliu fără să li se facă testul coronavirus. Ei își pot eventual infecta membrii familiilor, dacă vreunul dintre beneficiari ar fi pozitiv, la fel ca și în orice altă situație.(…) Am primit nenumărate apeluri ale oamenilor condamnați în următoarele două săptămâni la locul de muncă, nemulțumiți, indignați, resemnați, fiecare în felul lui, neputând înțelege de ce li se impun lor condiții mai grave decât chiar colegilor din spitalele de infecțioase, implicați direct în lupta împotriva ucigașei molime din această perioadă. (…) A locui într-un apartament social 24/24 cu beneficiari care au și probleme grave de comportament, nu poate fi considerat program de lucru normal, ci neîntrerupt, salariații având răspundere practic nediferențiată în tot acest timp, aceștia riscând să ajungă după cel mult 14 zile la rândul lor în depresie sau să capete boli psihice. Există riscul de creștere a violenței între beneficiari sau la adresa lucrătorilor.”
„Pentru noi sunteți eroi!„
Echipa DGASPC Argeș a transmis pe facebook-ul instituției un mesaj emoționant adresat colegilor din cadrul centrelor de tip rezidențial, care țin cu ochii înlăcrimați jurnalul izolării preventive la locurile de muncă:
„Trăim vremuri tulburi, vremuri la care cu doar câteva săptămâni în urmă nici măcar nu ne-am fi gândit. La nivel mondial și național, au fost luate diverse măsuri, s-au stabilit reguli clare ce trebuie respectate de fiecare dintre noi. Izolarea preventivă a personalului la locul de muncă este, cu siguranță, cea mai sensibilă măsură care trebuie respectată. E greu! Știm asta cu toții! E o vreme în care tot ceea ce trăiam și făceam nu mai e valabil. Cu toții avem familii. Cu toții avem oameni dragi care ne așteaptă acasă. Sunt decizii greu de luat. E vremea să strângem rândurile, la propriu și la figurat. Pare ireal ceea ce trăim în ultima vreme. Pare că suntem actori, fără voie, într-un film pe care nu credeam vreodată că îl vom trăi. Am vrea cu toții, să ne trezim și să spunem că a fost un vis urât. Însă, e o realitate dură din care trebuie să ieșim cu bine.Vă mulțumim tuturor și vă asigurăm de respectul nostru pentru tot ceea ce faceți în acest domeniu și în vremurile bune, dar mai ales acum! Sunteți cu toții la datorie zi de zi, din dorința de a-i ajuta pe cei vulnerabili. Iar acum, prin sacrificiul vostru, participați la tot ceea ce va ajuta să ne întoarcem, cât mai repede, la tot ceea ce ne făcea fericiți. Doar împreună putem învinge! Iar când vom reveni la normalitate, ne vom da seama, cu siguranță, cât de puternici suntem și cât de important este ceea ce facem. Să fiți mândri de voi! Noi suntem! Cu siguranță, acum, vom învăța cât de important este să le spunem mult mai des celor dragi cât de mult îi apreciem, cât de mult îi iubim și cât de mult contează ei pentru noi. Noi vom fi alături de fiecare dintre voi și vă rugăm să aveți grijă de voi. De Paște, dacă vă doriți asta, ne vom suna și ne vom ruga împreună, ne vom oferi unii altora lumină și speranță. E o lecție de învățat, oricât de dură este ea. E o lecție despre forță, curaj, putere și biruință. Să nu uitați! Da, e greu să fii la distanță, dar e atât de frumos și înălțător să știi că ai cui să îi oferi iubire, că ai din partea cui să primești iubire, oricât de departe ar fi. Din această lecție ne vom ridica precum curcubeul, vom străluci, vom fi mai puternici, mai toleranță, mai buni, mai iertători, mai credincioși. E dureros să resimți distanța si separarea de cei dragi. Dar, în sufletul nostru, știm că așa e cel mai bine să facem acum. Când totul va trece, ne vom reîntâlni și vom avea în suflete un munte de speranță și un ocean de încredere. Vom fi împăcați cu gândul că și noi, prin ceea ce facem acum, am participat la salvarea de vieți omenești. Că și datorită nouă, se scrie o filă importantă în veșnicia omenirii. Vă mulțumim! Vă apreciem! Vă suntem recunoscători! Pentru noi sunteți eroi! Dumnezeu să ne binecuvânteze pe fiecare în parte și să ne revedem cu bine!”
4 Comentarii
Anonim
Ca să vadă …şi „eroii” lui Tomaziu (care se dă după vişinul înflorit !)) )… cum e să nu mai pleci acas’… de Paşti …încărcat/cocoşat de sacul lui ..Moş Crăciun & sacoşe … cu „d-ale gurii” pt. că…”avem şi familie …şi copii (acasă)”! AŞA să vă ajute ĂL de (mai) SUS …de Macovei (şoferul Lui, adică ,..că dacă nu (mai) curge,.. tot pică Coronavidul) !
Ioan
Tovarasi…intelegeti….776 angajati…au in grija 848 de beneficiari….hopa…risipa de bani publici…muuulti bani publici…hai cu restructurarea….cel putin 2-300 sute de angajati…sa mearga in mediul privat…NU SE FACE…cine mai sustine PSD-ul la…evenimentele de partid!
Ce se intampla in spatele gardului…cu sacose…transferuri interesate….intre mediul public si mediul privat….comisioane pentru contracte de achizitii…posturi create pentru… bunaciunea lu’ Sefu’ de la Partid….toata mizeria care este la baza oricarei institutii publice …din Romania …este un SF in care realitatea depaseste fictiunea!
mirek
Nu doar ca sunt multi dar au si salarii de peste 5000 lei!Daca tit facem ancheta jurnalistica publicati si salariile pentru ca sunt platiti din bani publici!
Liviu
Tovarase macovei,pleaca in izolare si lasa-ne ,ca ne ai infectat destul ani si ani!
Ai debitat inepții,ai lins clantele pesedeului,ca sa ti păstrezi scaunul….
Cu dosare penale, cu alcool la volan,cu licitatii trucate,alo !DNA!faceti control la director!