Se mai întâmplă și lucruri bune în judeţ. Un exemplu este cea mai recentă realizare a unui argeșean revenit acasă din SUA, la Rătești. Nu a uitat de locul în care s-a născut, a crescut, și-a format structura profesională și s-a format ca om.
Marian Nicolescu este descendent al unei familii cu o vechime de șase generații în Rătești. Tatăl său, Cristian Nicolescu, a cărui istorie am relatat-o în paginile ziarului nostru în urmă cu câţiva ani, când acesta încă era printre noi, a fost unul dintre inginerii care a construit de la zero caroseria celebrului IMS, părintele ARO, la fabrica de la Câmpulung. Marian Nicolescu a fost director la Dacia Service Galați, educându-se și muncind în domeniul autoturismelor la a doua generație. Viața l-a dus în Grecia și apoi în America împreună cu întreaga familie. Are patru copii, cinci nepoți și un strănepot. Experiența profesională căpătată la Dacia Service l-a pregătit pentru viață.
Distincţiile şi responsabilitatea
Așadar, nu a uitat de unde a plecat. A revenit constant, anual, în țară, acasă la Rătești, și s-a implicat în viața comunității. Drept recunoștință, a primit titlul de Fiu al Argeşului şi de Cetăţean de Onoare al comunei Rătești și al orașului Topoloveni. Acest lucru, după cum ne-a destăinuit, l-a responsabilizat foarte mult.
„Americanul”, așa cum este cunoscut în comună, a preluat fosta CAP din Rătești. De fapt, ce a mai rămas din ea. În urmă cu un an, a finalizat acolo o investiție importantă, alături de alți pasionați ai sportului cu arma, transformând un fost grajd în poligon de tragere. Vă relatam atunci că nu peste mult timp avea să se deschidă la Rătești unul dintre cele mai moderne poligoane de trageri cu arme letale și nonletale din sudul țării. Ei bine, aşa a fost.
De câteva luni, poligonul funcționează la Rătești. Și pentru că este realizat după toate normele româneşti și europene în materie de siguranță, a fost autorizat de instituțiile de resort. Poligonul atrage și pasionați de tir sau de vânătoare din județele limitrofe, chiar și din capitală. Putem spune că este deja un punct de atracție cunoscut în județ pe această nișă, Răteștiul devenind un punct de reper pe harta județului și a țării în această activitate deosebită.
Să redai ceva comunității…
“Am fost crescut de tatăl meu și de mama mea într-un anume stil. M-au învățat să respect oamenii, în mod special pe cei de la care am învățat. M-au învățat să fiu familist, să fiu devotat muncii. Am avut grijă de bătrânețile lor și am revenit constant acasă la Rătești, la ei. I-am iubit enorm și îi iubesc și acum. Sunt regii mei, sunt icoanele mele de închinat. Pe nepotul lor, Michael, băiatul cel mic, l-am adus la Rătești în fiecare an de când avea cinci ani și până a terminat facultatea. Aici a învățat românește, cu copiii la joacă, “pe șanț” cum se spune. Acum, el scrie, citește, vorbește și simte românește. Mă întorc permanent acasă. Încerc să pun pe picioare diferite proiecte. Tot ce fac este parcă în memoria părinților mei. Cu poligonul am pornit de la o pasiune de familie, nici nu aș putea spune pentru vânătoare, cât pentru tehnologia cu care sunt fabricate armele. M-a atras mereu nivelul înalt al ingineriei de fabricație a acestora. Am mai găsit pasionați în arme în Argeș și nu numai, ne-am unit forțele și am reușit să realizăm acest poligon. Eu mă mândresc cu el, pentru că este la un nivel ridicat și mai ales mă mândresc că am avut puterea, și eu, și partenerii mei, să creăm ceva. Să știți că există un model de oameni, care prin munca lor, reîntorc comunității câte ceva. Fac o investiție, fac o donație, creează ceva. Așa mulțumesc ei comunității în care trăiesc. Mi-a plăcut mult acest model, l-am apreciat. Face parte din învățăturile primite de la tatăl meu. Încurajez oamenii de bună credință să fie oameni de succes, să facă și câte un gest de bunătate și de recunoștință pentru comunitate. Sigur, pentru asta este nevoie de perseverență, seriozitate, dăruire și credință de-a lungul vieții”, ne-a precizat Marian Nicolescu.
Se prea poate să fie un model de succes. De aceea am și dorit să îl readucem în prim plan pe Marian Nicolescu. Pentru că a reușit să adune la un loc forțele mai multor oameni, transformând un CAP sortit ruinării, poate chiar pieirii, ca multe altele în țară, într-un loc atractiv, chiar special, de promovare a localității natale și a județului la nivel național.
Un Comentariu
Pitestean
un Nicolescu,a construit,alt Nicolescu,a daramat.