Într-una din ediţiile anterioare ale ziarului nostru am publicat articolul „Adio contestaţii pentru viteză!”. Explicam că, în urma unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şoferii depistaţi de radar că au depăşit regimul legal de viteză pot fi sancţionaţi şi de alţi poliţişti, nu doar de operatorii radar. Ulterior, un cititor din Piteşti, Neagoe, după cum s-a recomandat, ne-a sunat ca să ne muştruluiască, susţinând că nu avem dreptate, că-i dezinformăm pe oameni, că ţinem partea poliţiştilor şi a autorităţilor locale în al căror buget intră amenzile, că nu cunoaştem prevederile OUG nr. 195/2002 (codul rutier) şi ale altor acte normative privind regimul juridic al contravenţiilor etc.
Radarele, omologate şi verificate
Fără falsă modestie precizăm că am avut dreptate în ceea ce am susţinut, fapt care rezultă şi din discuţia avută cu comisarul-şef Marian Badea, şeful Serviciului Rutier Argeş. „Potrivit art. 109 din OUG nr.195/2002 reactualizată în 2015, constatarea contravenţiilor se face direct de către poliţistul rutier. Constatarea se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, aspect ce se consemnează obligatoriu în procesul-verbal. Concret, ne referim la aparatele radar aflate în dotarea serviciului rutier, toate fiind omologate şi verificate metrologic. Referitor la aspectul adus în atenţie, există o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind dezlegarea unei chestiuni de drept, prin care s-a stabilit că poliţistul rutier are dreptul să încheie procesul-verbal pe baza informaţiilor oferite de operatorul radar aflat în alt loc decât cel unde e agentul de circulaţie. Prin urmare, informaţia pe care aţi oferit-o cititorilor este corectă. Aş dori să adaug, fiindcă ne-am confruntat şi cu astfel de cazuri, că procesul-verbal poate fi încheiat şi în lipsa contravenientului după stabilirea identităţii acestuia, aspect ce se menţionează în procesul-verbal, fără a mai fi necesară confirmarea faptelor de către martori”, a spus Marian Badea.
Decizia Înaltei Curţi
Şi pentru a elimina orice urmă de îndoială, iată ce se precizează în Decizia nr. 4 a instanţei supreme pronunţată în şedinţa publică din 30 ianuarie 2017: „(…) În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 109 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 180 şi 181 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 aprobat prin HG nr. 1391/2006 (…), coroborate cu art. 15 şi 21 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002 (…), poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier. Obligatorie potrivit dispoziţiilor art. 521, alin. 3 din Codul de procedură civilă”.
Noi nu am afirmat că un şofer amendat nu are dreptul să se adreseze instanţei, întrucât dreptul la petiţie este prevăzut în Constituţie. Am avut în vedere doar faptul că o eventuală acţiune judecătorească de contestare a contravenţiei în sensul celor de mai sus are şanse minime de izbândă.
Val. NICOLAU