#Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a trimis în teritoriu o circulară prin care le cere tuturor primarilor să ia măsuri urgente pentru ca toţi locuitorii să se racordeze în cel mai scurt timp la reţelele publice de canalizare.
Conform documentului, primarii trebuie să întocmească o listă cu toate persoanele fizice şi juridice care au acces la sistemul de canalizare, dar încă nu s-au branşat la acesta. Lista va fi centralizată şi va fi pusă la dispoziţia Gărzii de Mediu, care va aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu vor rezolva problema.
Deşi lucrurile par simple în teorie, în practică totul arată diferit. Branşarea la canalizare a locuinţelor din mediul rural (căci acestea sunt vizate de document, în proporţie de 90%) trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt deloc de neglijat.
Deşi taxa de branşament este în general mică, realizarea efectivă a branşamentului ajunge, pentru o distanţă de până la 10 metri faţă de reţeaua publică, între 1.200 şi 2.000 lei (manoperă plus materiale). De altfel, costul mare este motivul cel mai des invocat de sătenii care se plâng că nu au bani să se „înţepe” la canalizare.
Amenda pentru nerespectarea legii este prevăzută între 2.000 şi 4.000 lei (adică aproape dublu faţă de costurile de branşare la reţea), însă foarte mulţi dintre proprietarii locuinţelor au venituri reduse, deci faptul că vor fi amendaţi nu este neapărat o soluţie. E nevoie, aşadar, de o intervenţie din partea statului, dar nu ca amendă, ci ca sprijin financiar.
Interesant este că, potrivit legii, nici măcar fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare. MDRAP atrage atenţia că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare.
Prin declanşarea infringementului, ţara vizată este obligată la penalităţi zilnice sute de mii de euro şi riscă şi returnarea fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.
2 Comentarii
Anonim
Da, noi am mutat WC.din fundul curții în fața casei cu canalizarea făcută din fonduri europene.
Suntem curioși, ce părere au cei de la Garda de mediu?
Cine trebuie sa plătească amendă?
Noi locuitorii care am fost nevoiți să ne facem fose cu pompe pentru a ne racorda la canalizare, sau cei care au făcut o canalizare de tot „rahatul’?
Anonim
O fi şi cum zice UE , nu zic nu ! …Totuşi, „defecarea” asta ca şi „sexul” , la creştinii ortodocşi , a fost şi este foarte …”necurat/ă”(şi ceva absolut „privat”!) , de aceea (creştinii)/românii au ținut-o de 2două mii de ani cât mai departe de locul unde dorm ei şi copiii…”în fundul curții”, loc marginalizat față de „circuitul turistic” şi care ,paradoxal, ii îndemna la meditații profunde despre devenirea şi curgerea/transformarea inexorabilă si a celor mai bune „lucruri”..în”CĂCAT”/”cacos”,grec.=murdar !(şi „toate trec prin stomac”, de aici şi vorba înțeleaptă de când lumea : „Dragostea trece prin burtă (stomac)”!…
De aceea țăranul român (de la sat/”țară/ se miră şi nu înțelege cum fac şi cred unii din UE, că este mai curat… „să te caci acolo unde şi mănânci şi dormi”(„ca vita”!) decât „să faci”…la marginea bătăturii , care este însă în circuitul natural lăsat de Cel de Sus ?! AŞA că …”nu e chiar aşa”, nici cu „defecarea” la români !!!…