* Cu aşa legi şi proceduri, mai bine te duci în pustiu!
Este o situaţie cu care mă confrunt personal şi, la fel ca mine, mulţi alţii – după cum mi-au mărturisit la redacţie inclusiv colegii. Concret, amenzile pentru lipsa rovinietei, care vin la foştii proprietari, deşi au înstrăinat maşina cu acte în regulă şi, practic, şi-au îndeplinit toate obligaţiile, sunt, să spun, cel mai mare rău de care te poţi lovi – culmea! – după ce ai scăpat de vechea maşină.
Se întâmplă aşa pentru că noii proprietari, cei buni cunoscători, mizează pe legile găunoase şi amână să transfere drepturile de proprietate, profitând de faptul că, dacă nu-şi cumpără rovinietă şi sunt luaţi în colimator, amenda vine pe numele şi adresa vechiului proprietar.
Aşadar, degeaba am vândut maşina prin contract de înstrăinare-dobândire, degeaba am mers la primărie pentru certificat fiscal, degeaba şi-au făcut funcţionarii treaba şi au emis notificare potrivit căreia scoaterea din evidenţă a mijlocului de transport a fost efectuată: amenda a venit pe numele meu!
Culmea culmilor, rezolvarea e în instanţă. Nu există un sistem centralizat pentru ca, spre exemplu, primăria să notifice Serviciul pentru Permise şi Înmatriculări, iar băieţii de la CESTRIN nu pot anula procesul verbal deşi le-am prezentat toate dovezile necesare.
Răspunsul pe care-l veţi primi într-o asemenea situaţie arată cam aşa:
Noul proprietar a profitat…
„Vă aducem la cunoştinţă că, potrivit prevederilor alin. (4) al art. 9 din O.G. nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu modificările şi completările ulterioare, identificarea contravenientului se face pe baza datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În urma vânzării/înstrăinării autovehiculului, noul proprietar nu a efectuat până la data identificării, cu mijloacele tehnice ale SIEGMCR, demersurile necesare transcrierii dreptului de proprietate asupra vehiculului” – spun reprezentanţii CESTRIN.
…am picat de prost
Şi continuă, concluzia fiind aceea că răspunderea contravenţională revine tot vechiului proprietar.
Ce e de făcut? Păi, pentru a preveni alte situaţii similare, trebuie mers de urgenţă la Înmatriculări, prezentând o copie a contractului de vânzare-cumpărare şi o copie a certificatului de radiere fiscală. Problema e că efectuarea menţiunii de înstrăinare nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate al autovehiculului, în sensul prevederilor art 8, alin (1) din O.G. nr. 1501/2006, iar CESTRIN nu poate introduce în PVCC sau utiliza alte informaţii decât cele furnizate de către DRPCIV.
Doar în instanţă
Împotriva procesului verbal se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia la Judecătoria în a cărei circumscripţie aveţi domiciliul/sediul. Prin urmare, anularea procesului verbal poate fi dispusă numai de instanţa competentă.
Un sfat „prietenesc”
Nu este necesar să vă deplasaţi la Judecătorie personal, ci doar sa trimiteţi prin poştă, cu confirmare de primire, plângerea în dublu exemplar şi toate documentele pe care consideraţi că le deţineţi în favoarea dumneavoastră, solicitând judecarea cauzei în lipsă, conform art. 411 (1), pct. 2 din noul Cod de Procedură Civilă.
2 Comentarii
Rodica
Sunt in aceeasi situatie . Multumesc pentru articol si sfat, mi-au fost de mare folos!
Mirel
Buna. La fel am patit si eu. In plus, eu am gasit intelegere la actualul proprietar am masinii si mi-a dat banii pentru a achita amenda. Dar surpriza. Nu pot achita amenda deoarece nu mai sunt propietarul masinii (la Fisc). Cum sa nu iubesti Romania?