„Am evitat o explozie a cazurilor Covid în judeţ”. Afirmaţia a fost făcută de fostul prefect Emanuel Soare, care s-a retras temporar din funcţie pentru a putea candida la şefia Consiliului Judeţean, invitat în emisiunea „Subiect de presă” realizată la Antena 3 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu sub genericul „De ce preşedinte de Consiliu Judeţean şi nu prefect?”
„Nimeni nu m-a demis”
„Pentru a pune capăt unor speculaţii apărute în spaţiul public, aş vrea să precizez că nimeni nu m-a demis de la Prefectură. Conform legii, pentru a putea candida trebuia să-mi depun mandatul. I-am solicitat personal domnului Marcel Vela, ministrul de Interne, întreruperea temporară a mandatului până după alegeri, iar solicitarea a fost aprobată în şedinţă de Guvern. O societate democratică nu poate funcţiona decât cu alegeri. În acest sens PNL merge pe ideea punerii în valoare celor mai indicate persoane pentru a ocupa funcţii de demnitate publică. Aşa se explică şi apariţia d-lui Sorin Apostoliceanu, om cu experienţă în administraţie, candidat din partea PNL la funcţia de primar al Piteştiului, dar şi a d-lui Corneliu Cârstea în funcţia de subprefect, care ani la rând a fost subprefect al Bucureştiului”, afirma Emanuel Soare.
Oamenii încep să aibă încredere în prefect
În ceea ce priveşte ştirea falsă aruncată iresponsabil pe reţele de socializare privind o presupusă intrare în carantină a Piteştiului, Soare a declarat: „Cine a făcut asta a dat dovadă de iresponsabilitate şi a indus teama în cetăţeni. Am solicitat să se facă cercetări pentru a-l identifica pe autor şi aşteptăm rezultatele spre a fi tras la răspundere. Din primele minute am fost asaltat de telefoane primite de la diverşi argeşeni, care întrebau dacă este adevărat sau nu. I-am liniştit explicându-le că este un fals grosolan. Faptul că am fost sunat dovedeşte că, după mulţi ani, cetăţenii încep să aibă încredere în Instituţia Prefectului, acesta fiind şi unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus când am fost numit în funcţie”.
Atribuţii limitate
,,Revenind la întrebarea de la începutul emisiunii, am acceptat să candidez pentru funcţia de preşedinte al CJ Argeş fiindcă lucrurile au o mai mare complexitate. Mai întâi, Instituţia Prefectului are atribuţii limitate precum verificarea legalităţii unor acte ori transpunerea în teritoriu a politicii Guvernului. Apoi, mulţi argeşeni mi-au trimis petiţii cu tot felul de probleme, foarte multe dintre ele nefiind atributul Prefecturii ci al autorităţilor locale sau Consililului Judeţean. Cu toate acestea m-am implicat, am dirijat petiţiile către instituţiile abilitate, cărora le-am solicitat să dea dovadă de interes şi să rezolve problemele ridicate. Din păcate unele dintre ele nici acum nu au fost soluţionate. Spre exemplu, de trei ani sunt mari probleme cu apa la Poiana Lacului. Am avut o discuţie cu dl Dan Manu pe această temă, dânsul a înţeles şi a aprobat să finanţeze achiziţionarea unor pompe performante pentru alimentarea cu apă a comunei”, mai spunea fostul prefect.
Cele mai proaste drumuri
„În altă ordine de idei, Consiliul Judeţean gestionează banii judeţului şi stabileşte priorităţile. În opinia mea, sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt cele mai importante. Infrastructura e la pământ, avem cele mai proaste drumuri din ţară, dar acum, în precampanie, unii au găsit cu cale să asfalteze aiurea, fără nicio noimă, fără nicio garanţie că asfaltul va rezista, în speranţa câştigării unui nou mandat. În Argeş se va construi cel mai lung tronson al Autostrăzii Piteşti-Sibiu, dar e nevoie de multe alte căi rutiere adiacente de afluire/defluire către/dinspre autostradă. În ceea ce priveşte spitalele, problemele sunt extrem de multe şi grele. E nevoie de o altă gândire, de o nouă strategie, de un nou tip de management, nu cum s-a întâmplat cu câteva timp în urmă când managerul Spitalului Judeţean nu a dat curs solicitării Ministerului Sănătăţii să depună documentaţia pentru dotarea cu un aparat de testare PC-R şi a trebuit să intervin personal ca să deblochez situaţia”, declara Emanuel Soare.
S-a evitat explozia infectărilor
Fostul prefect a mai declarat cu toată convingerea că măsurile pe care le-a adoptat în urmă cu trei săptămâni au fost foarte bune şi că a gestionat bine criza Covid-19. Rezultatele acelor măsuri se văd abia acum, când numărul infectărilor a început să scadă. „Astfel, în pofida tuturor criticilor unora care s-au gândit să găsească un ţap ispăşitor în persoana prefectului, am evitat o explozie a cazurilor în judeţ, care ar fi putut să ne pună într-o situaţie extrem de grea”, afirma Emanuel Soare.
Tot în emisiunea de ieri dl Soare a adus în atenţie un subiect care suscită maxim interes, despre care a promis că veni cu argumente într-o altă emisiune, şi anume suspiciuni privind corectitudinea testelor efectuate în unele laboratoare din Argeş. „O persoană depistată pozitiv aici, a fost găsită negativ în alte judeţe. Pentru a da rezultat concludent, aparatul PC-R trebuie să analizeze două gene specifice Sars-Cov-2, dar unele laboratoare de la noi analizează o singură genă şi astfel rezultatul este denaturat în sensul că pacientul e declarat pozitiv fără ca el el să fie infectat cu noul coronavirus”, spunea Soare. În final, dumnealui le-a cerut argeşenilor să aibă încredere în Instituţia Prefectului, care va continua să se implice în rezolvarea problemelor semnalate potrivit competenţelor conferite de lege.
Un Comentariu
Anonim
Ce penibil !!!