Revin, aşa cum am promis, la lucrurile care nu fac deloc cinste Piteştiului, un oraş cu pretenţii de „smart”. V-am semnalat recent că în unele autobuze „Publitrans”, la prânz, în plină caniculă, nu funcţiona aerul condiţionat. Călătorii, plătitorii de taxe şi impozite, cei care au de suferit, ne-au dat mai multe exemple în această privinţă. Hm! Parcă-i şi aud pe politicieni locali lăudându-se în faţa electoratului cu sistemul inteligent legat de bilete (e-ticketing) implementat în transportul public de călători. Numai că inteligenţa n-are nicio legătură cu şmecheria în cazul unor şoferi de autobuz. Şi nici în alte cazuri, după cum urmează…
Uite una! În fiecare zi, ca de obicei, ne facem „rondul” pe la pasajul subteran „Magnolia”, unul dintre cele mai… şmechere obiective de investiţii de la Piteşti, din ultima perioadă, dar, evident, după Piaţa Primăriei, o „perlă” la acest capitol, având în vedere cât de mult ne-au costat nişte pavele urâţele… La pasaj – aşa cum v-am spus de vreo două luni şi jumătate încoace – lucrurile par tot neterminate. Nici ieri, pe la ora 10, nu era vreo… salopetă pe acolo, dar pe panourile de protecţie scrie că e „Şantier în lucru”. De ce s-a tras atât de mult de timp? Cât costă o asemenea lucrare? Cine a contractat-o? De ce nu au fost afişate nicăieri datele respectivului şantier? De ce nu s-a sesizat niciun organ de control în această privinţă? Sunt întrebări la care, până acum, au răspuns amar-ironic doar cititorii noştri, în mediul virtual. „Se trage de timp ca să se ridice costul lucrării. Sper să nu depăşească preţul WC-ului din centru” – ne scrie Bogdan F. „Dacă de la prima inaugurare (sic!) din era Pendiuc s-a reparat de zeci de ori şi tot plouă, ce aşteptări să avem de la firme de apartament?! Până când nu vor fi drastic penalizaţi, aşa vor lucra”, spune şi Adrian L.
Şi-ncă una! Pe aceeaşi temă, a reparaţiilor şi răs-reparaţiilor din bani publici, putem încadra în Piteştiul nostru de combinaţie, dar cu pretenţii de „smart city”, un obiectiv şi mai şmecher: podul peste Râul Doamnei. De bine ce a fost executată lucrarea acolo, cu ani în urmă, pe sume frumoase, acum municipalitatea tot cârpeşte găurile din asfalt cu banii noştri. Cum a făcut-o şi recent, restricţionând din nou circulaţia într-o zonă foarte aglomerată. Cât ne costă să asfaltăm mereu după… asfaltare? Cine încheie astfel de contracte păguboase şi în interesul cui? Cât de implicaţi sunt politicienii în afaceri de acest gen? Şi, în fine, aceeaşi întrebare: de ce nu se sesizează niciun organ de control?
Vom continua şi cu alte şantiere de.. pomină din judeţ, unde se scurg aiurea o groază de bani publici. Fiţi pe fază, că urmează!