Piaţa nereglementată a punctelor de despăgubire acordate de Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) celor deposedaţi abuziv de regimul comunist face o tranziţie rapidă din zona gri către tranzacţii transparente. Locul samsarilor şi negociatorilor de pe poziţii de forţă este luat acum de investitorii instituţionali, care joacă după reguli şi preţuri prestabilite prin oferte publice.
Sistemul punctelor ANRP a fost construit pentru a-i despăgubi pe cei care nu şi-au putut primi bunurile în natură sau nu au beneficiat de acţiuni la Fondul Proprietatea. Punctele reprezintă creanţe asupra statului român şi valoarea nominală a fiecăruia este de un leu. Plăţile ar urma să se facă pe o perioadă de cinci ani, în tranşe egale de câte 20%. 2017 este primul an în care deţinătorii de puncte ANRP pot cere valorificarea punctelor în bani, din alocări bugetare. Până în prezent, au fost acordate 2,2 miliarde de puncte, ceea ce face ca volumul total să atingă valoarea de aproape jumătate de miliard de euro. Dosarele aflate în diverse stadii de aprobare la ANRP vor duce la acordarea suplimentară a încă 3,5 miliarde de puncte. Se va ajunge la un nivel al despăgubirilor de aproape 1,3 miliarde de euro. În scenariul în care toţi posesorii vor alege să convertească punctele în bani, sarcina maximă pentru stat poate ajunge la 260 de milioane de euro pe an, greu de acoperit din alocări bugetare. În cazul în care sumele devin prea mari, statul poate trece la amânarea unor plăţi.
Despăgubirea în tranşe anuale şi perspectiva unor alte amânări determină sute de deţinători să se îndrepte către vânzarea cu discount a acestor creanţe asupra statului român. De la tranzacţii încheiate acum câţiva ani la 20-25 de bani pentru un titlu cu valoarea nominală de un leu, s-a ajuns acum la un preţ dublu. Saltul a fost posibil datorită intrării investitorilor de calibru, care iau locul micilor speculatori.
Fondul de investiţii Alpha Quest a anunţat o ofertă publică de preluare a 400 de milioane de puncte emise de ANRP, la un preţ de 0,5 lei((50% din valoarea nominală). Acesta este cu 20% mai mare decât cel la care se fac acum tranzacţiile. Fondul a cumpărat deja 150 de milioane de puncte şi, în cadrul acestei oferte care se desfăşoară până la 30 aprilie 2017, are disponibile 200 de milioane de lei. Ovidiu Fer, reprezentantul AlphaQuest, consideră că există trei mari avantaje în vânzarea imediată a punctelor. “În primul rând, este eliminat riscul amânării plăţilor. În al doilea rând, prin oferta noastră tranzacţia este la vedere, fără intermediari si comisioane. In al treilea rând, se înlătură riscul unor preţuri disciminatoare şi negocieri la colţ de stradă. Prin publicarea unui preţ standard, vânzătorii au posibilitatea de valorificare printr-un proces de tranzacţionare transparent.” a punctat Ovidiu Fer.
Detalii suplimentare despre ofertă pot fi accesate la adresa: www.alphaquest.ro
Vânzarea efectivă se face la sediul unui notar autorizat care verifică validitatea actelor. Plata se face pe loc, la semnarea contractului de vânzare cumpărare. Costurile notariale sunt suportate de Alpha Quest.