# Doi covrigi cu susan… Asta-i raţia de hrană pe care statul i-o oferă fiecărui copil, dacă împărţim, pe zile, alocaţia lunară de 84 de lei.
# Avem cel mai prăpădit sprijin de stat pentru copii din Europa!
84 lei nici măcar trei zile la after school
În ţara în care se dau prea mulţi bani pentru normele de hrană ale bugetarilor, pentru deţinuţi, pentru ajutoare sociale, pentru pensiile speciale, pentru indemnizaţiile parlamentarilor, pentru te miri ce alte „nevoi”, valoarea alocaţiei de stat pentru copii, socotită la numai 84 lei, nu a mai suferit modificări de la jumătatea lui 2015. Asta arată, într-un fel, interesul guvernanţilor pentru copii.
Dacă împărţin suma de 84 lei la 30 de zile ale lunii, un copil primeşte de la stat mai puţin de trei pe zi (2,8 lei!). La o grădiniţă de stat din Piteşti, cu program prelungit, meniul zilnic costă în jur de 10 lei pe zi. Părinţii care-şi lasă copiii la un after school din oraş, în intervalul 11-18, plătesc pentru masă, pregătirea lecţiilor şi activităţile recreeativ-educative 30 lei/zi.
Cea mai mică alocaţie din Europa
Jumătate dintre copiii României trăiesc la limita sărăciei, iar majorarea alocaţiei este cât se poate de oportună. În timp ce statul român plăteşte o sumă ridicolă ca alocaţie pentru copii, celelalte state din UE iau în serios politica de natalitate. Potrivit adevărul.ro, în Italia, alocaţia lunară ajunge la 258 euro pe lună, iar în Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro pentru un copil, în funcţie de numărul de minori din familie. În Marea Britanie, există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii. În Olanda, alocaţia standard creşte o dată cu vârsta copilului şi se acordă trimestrial. Până la vârsta de 5 ani, fiecare copil primeşte 191 euro la trei luni (63 euro pe lună), dacă are între 6 şi 11 ani, primeşte 232 euro pe trimestru (77 euro), iar după 11 ani, până la 17 ani statul olandez îi alocă 273 euro (91 euro lunar). Germania plăteşte câte 164 euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 euro pentru al treilea. În Finlanda, alocaţia pentru primul copil este de 104 euro pe lună, pentru al doilea copil de 115 euro şi ajunge la suma de 189 euro pentru al cincilea copil.
În 2019, alocaţia pentru copiii din România îşi păstrează valoarea din anul anterior, fiind de 84 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani şi pentru liceenii de peste 18 ani. 200 de lei primesc copiii cu handicap; în cazul bolnavilor care au până la doi ani sau trei ani, alocaţia se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare. Niciodată nu sunt bani, dar copiii trebuie să fie o prioritate. Şi pentru România!
3 Comentarii
Anonim
Luați legătura cu Valeca, Georgescu s.a., poate lasă din buzunarul lor si rămân bani si pentru copii.
Edi
Explicatia e simpla: copii nu voteaza. Pensionarii voteaza. Cei mai multi sunt prea ingusti la minte sa se gandeasca la viitor. De aceea viitorul tariii nu conteaza.
Edi
…scuze copiii.