Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, a susținut astăzi o serie de declarații privind proiectele pentru învățământ.
„Cred că cel mai important, de departe, proiect pe care îl avem astăzi pe ordinea de zi este pachetul legilor educației.
„România Educată” devine astăzi realitate, sunt convinsă, prin votul coaliției aflate la guvernare, parlamentarii sunt mobilizați. Le mulțumesc celor din Comisia de educație pentru efortul de peste o săptămână, zi de zi, mai bine de 12 ore pe zi, discuții, dezbateri, amendamente suplimentare.
Vă fac informarea că peste 500 de amendamente au fost depuse și în Senatul României la aceste legi, atât pe preuniversitar, cât și pe universitar, și sunt mulțumită că astăzi reușim să supunem votului plenului Senatului proiectul cel mai mare de consultare națională din ultimele trei decenii. Vorbim de niște legi care oferă răspunsuri și oferă un cadru adaptat nevoilor elevilor, cadrelor didactice și părinților. Sunt oameni care au nevoie de aceste schimbări, sunt oameni care așteaptă de la Parlamentul României responsabilitate astăzi.
Le mulțumesc celor din Comisia de educație, dar îi mulțumesc și doamnei ministru Deca, a participat în permanență la lucrările comisiei, a fost în discuții cu liderii de grup. Astăzi va fi ca inițiator la plenul Senatului pentru a susține cele două proiecte de lege. Așa cum vă spuneam, este o reformă asumată de Partidul Național Liberal, asumată de România, pentru că această reformă se află în PNRR și este, de asemenea, o reformă care are ca obiective urmărite accesul neîngrădit la educație, prevenirea și combaterea abandonului școlar, care, după cum știți, în ultimii ani a devenit o problemă în România, învățământul dual și adaptarea la piața muncii, îmbunătățirea managementului educațional, realizarea unei reforme cât mai incluzive și mai cuprinzătoare. Mă voi referi foarte pe scurt la un alt subiect care astăzi va fi pe ordinea de zi. Primele două puncte – avem legile educației.
Al treilea punct este un proiect extrem de important, despre care, din păcate, se vorbește puțin în România. Este legat de tema natalității, de încurajarea familiilor tinere să facă copii, de a le asigura pârghii astfel încât să crească acești copii. Nu se învârte totul în jurul rotativei guvernamentale sau în jurul schimbărilor politice, ci cred că noi, oamenii politici, ar trebui să discutăm mult mai mult despre proiecte sănătoase pentru societatea românească și pentru familiile din România.
Proiectul despre care vă vorbesc este legat de propunerea de reducere a cotei de TVA la 5% la diverse articole și produse pentru copii. Este un proiect la care țin foarte mult. M-am implicat și eu și colegii mei foarte mult. A avut susținerea Comisiei de Buget-Finanțe. Raportul este favorabil și va fi supus astăzi votului, pentru că stimularea natalității reprezintă o prioritate. Ce presupune reducerea aceasta de TVA? Presupune o reducere pentru o serie de produse destinate copiilor și pentru livrarea de scaune auto pentru copii, încurajează achiziționarea și utilizarea lor așa cum prevede legea și contribuie la creșterea siguranței rutiere.
A mai fost un amendament extraordinar de bun, formulat de doamna președintă Anca Dragu, un amendament care prevede scăderea TVA și la scaunele pentru cărucioarele sau fotoliile rulante pentru persoanele cu handicap. O consider o îmbunătățire a acestei legi pe care am depus-o, pentru că, așa cum știți, criza demografică este un eveniment, o realitate tristă a Europei în care trăim, iar în România e o problemă extrem de apăsătoare. Am să vă dau o cifră legată de realitatea în care trăim în România.
Analiștii financiari estimează că o familie cheltuiește, în medie, 16.000 lei pe an, în primul an de viață a copilului nou-născut, în condițiile alăptării exclusive la sân în primele șase luni și fără a pune la socoteală banii cheltuiți pentru imunizări. Deci pe lângă costurile periodice, cum ar fi alimentele pentru sugari și nu numai, articole de îmbrăcăminte, șervețele, scutece, apare și această nevoie a achiziționării de scaune, de obiecte de mobilier, articole de transport, precum cărucioare și scaune de mașină. E nevoie de un sistem previzibil și facil pentru asistență, motiv pentru care acest proiect de lege, sper eu că de la 01/01/2024, va fi un ajutor real pentru familiile cu nou-născuți.”