Cu toată euforia ei, distracţia are un mare dezavantaj: abuzul, devenit la fel de… tradiţional, precum caltaboşii, toba şi cârnaţii de casă. Natura ne oferă remedii eficiente în cazul în care dispare cheful de muncă şi apar durerile de cap, provocate de hainele prea strâmte sau alte indispoziţii.
E bine de ştiut că alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de… comando pentru organismul slăbit, având un rol extrem de important în menţinerea şi recâştigarea echilibrului fiziologic. Din această categorie fac parte: salata verde, andivele, uleiul extra-virgin de măsline şi castraveţii de seră. Totodată, alimentele cu indice glicemic mic sunt eficiente în menţinerea sau chiar reducerea greutăţii corporale, deoarece controlează apetitul şi oferă senzaţia de saţietate timp îndelungat. Din această echipă fac parte: fasolea, mazărea, năutul, lintea, merele, ţelina şi pătrunjelul crud, varza, sucul de roşii, roşiile proaspete, varza, napii, ceapa, usturoiul, iaurtul natural (nu şi cel cu amidon), ciocolata neagră cu peste 70% cacao, lămâile, portocalele, grepfrutul, mandarinele, smochinele şi caisele uscate, perele, vinetele, fulgii de orz integral, ciupercile.
Alimente tolerate în dietă sunt: pâinea integrală şi cea de secară, ţelina şi pătrunjelul fiert, pastele de făină integrală, fulgii integrali (de grâu, ovăz, secară), orezul nedecorticat (mai ales varietăţile sălbatice), sucul de portocale, pasta de susan, cartofii fierţi în coajă (nu şi cei fierţi după decojire, sub formă de piure).
Cură hidrică
Mai ales după excesele din timpul sărbătorilor, rinichii, care sunt o cale foarte importantă de eliminare a deşeurilor metabolice, sunt în mod special afectaţi. De aceea trebuie să le acordăm şi lor o atenţie specială, mai ales dacă ne ştim predispuşi la afecţiuni reno-urinare. Iar cea mai simplă modalitate de curăţare şi stimulare a rinichilor este aşa-numita cură hidrică, care va fi făcută imediat după sărbători; se consumă între 2 şi 3,5 litri de lichid zilnic, în reprize (limonadă din suc de lămâie şi miere, suc de portocale, ceaiuri din busuioc, măghiran, tei, cimbrişor, ghimbir sau scorţişoară, apă plată).
Trei plante extrem de eficiente sunt recomandate cu predilecţie în această perioadă, atât pentru a slăbi, cât şi pentru a repune pe direcţia cea bună digestia şi metabolismul: anghinarea, rădăcina de cicoare şi sucul de Aloe ferox.
Selectate de Mirela NEAGOE