Generalul Charles de Gaulle (1890-1970) afirma că „între state nu există prietenie, ci numai alianţe”. Franţa şi Germania sărbătoresc în fiecare an, la 22 ianuarie, încheierea Tratatului de prietenie de la Elysee (Paris), din 1963, între preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer. Tratatul respectiv a contribuit la împăcarea celor două naţiuni care, de-a lungul istoriei, au traversat în duşmănie trei războaie, unde şi-au pierdut viaţa milioane de militari şi civili. Tocmai aceste confruntări războinice au dat măsura responsabilităţii istorice a celor două state. În plus, a fost deschis drumul pentru cooperare politico-administrativă şi culturală (programul de televiziune ARTE).
În ultimii 50 de ani a existat o strânsă colaborare între politicienii francezi şi germani. Este demnă de menţionat în acest sens întâlnirea lui Francois Mitterand cu Helmut Kohl, la Verdun, la 22 septembrie 1984, acolo unde se află mormintele celor căzuţi în război. Problemele Uniunii Europene din ultimii ani, criza financiară, Grecia deficitară, dar mai ales terorismul au sudat relaţiile între cei aflaţi la conducere. Germania şi Franţa dau tonul în acest complex fragil. Germania, în general, şi cancelarul Angela Merkel, în special, se bucură de reuşita lui Emmanuel Macron. Acesta, la rândul său, este interesat de realizarea unei coaliţii stabile la Berlin. Europa are nevoie mai mult ca oricând de alianţe stabile şi loiale, mai ales acum când se pare că între trei state din răsărit, Ungaria, Polonia şi Cehia, şi restul ţărilor din UE sunt semnalate tendinţe de înstrăinare şi disensiuni politice.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.