Tu te plictiseşti vreodată? – l-am întrebat zilele trecute, când, undeva pe o terasă, îmi arăta ce a mai creat în ultimul timp. „Nu” – mi-a răspuns el aproape instantaneu. „Nu ai cum să te plictiseşti făcând lucruri…” Şi ce lucruri face, Doamne!
O vorbă mare
De fapt, duhovnicul lui, părintele Valerian, i-a spus odată o vorbă mare: „Cel ce se plictiseşte e el însuşi un plictisitor”. Fiindcă Dumnezeu te întreabă, dacă stai să-L asculţi, fireşte: „Ţi-am dat un timp. Ce-ai făcut cu el?”
Ca fiecăruia dintre noi, lui Alexandru Victor Jigman – căci la el facem referire aici – Dumnezeu i-a dat un timp. Ce face cu el? Are 40 de ani, e avocat în Baroul Argeş, dar de aproape un deceniu pictează. Trăieşte pictura! E dedicat, e talentat, are har. O spun toţi cei care îl cunosc sau care îi văd expoziţiile. De unde această pasiune? „O aveam” – mi-a mărturisit. Desena de mic. Făcea caricatură. Până când i-a zis cineva, o prietenă: „De ce nu pictezi?” Aşa a început.
Cripto-artă
Bun, dar nu e numai asta. Nu doar pictează. A învăţat să-şi expună lucrările în toată lumea. Cum? Datorită invenţiei de geniu numită internet, şi în rândul creatorilor a apărut de ceva timp încoace o oportunitate. Este vorba despre o piaţă în care e înregistrată şi tranzacţionată arta digitală (pictură, desen, muzică etc). Aşadar, avem de-a face cu creaţii în format digital încărcate într-un blockchain (o bază de date descentralizată în care sunt înregistrate tranzacțiile). Prin urmare, aşa a apărut cripto-arta, adică o piaţă în care se tranzacţionează artă, dar numai în criptomonedă.
Alex a intrat pe această piaţă, dar ca să ajungă aici a avut nevoie în primul rând de un portofoliu de creaţii. Este vorba despre NFT-uri (Non-fungible tokens), adică produse artistice în format digital, care pot fi tranzacționate pe blockchain. „Non-fungible” este un termen ce descrie ceva unic, care nu poate fi înlocuit. Un NTF certifică, deci, unicitatea unui produs digital și garantează dreptul la proprietate.
„Jigman’s dimensions”
Prin urmare, pe 10 iunie Alex a lansat pe cea mai mare piață de NFT-uri (OpenSea) prima sa colecție digitală NFT, „Jigman’s dimensions”, și prima sa expoziție cyber. Artistul a fost ajutat în acest demers de partenerul său, niftytr.ee (cel care a urcat toate NFT-urile pe OpenSea). De notat că pe această piață se fac tranzacții în criptomoneda Ethereum (1 Ether era recent cotat la 2.550 $). Ether (ETH) este a doua cea mai valoroasă monedă după Bitcoin.
Astfel, Alexandru V. Jigman, fiu al cunoscutul om de afaceri Victor Jigman, a devenit primul artist român care lansează o colecție digitală NFT, dar care înclude, fizic, și pictura în sine. Proaspăta colecție „Jigman’s dimensions” valora la jumătatea lunii trecute peste 50 ETH, adică peste 120.000 dolari americani.
Colecția poate fi accesată la adresa https://opensea.io/collection/jigman. Iar în curând, după ce piaţa de profil (OpenSea) va aproba această colecţie, oricine are un portofel digital poate cumpăra picturile lui Alex în format digital, dar şi originalul, în format fizic.
Ţi-am dat un timp…
Alex trăieşte arta într-un mod aparte. Cine i-a văzut colecţiile pe internet – „Fluturii nu mor niciodată”, Dimensiuni”, Despre oameni”, „Sfinţii închisorilor comuniste” etc – apreciază cu siguranţă harul acestui om, cu o poveste de viaţă impresionantă. „Pictez şi melodii” – mi-a spus recent. Cum? Ascultă o piesă şi îşi închipuie în acril cum arată. Iar unii solişti i-au comandat deja coperte pentru albumele lor.
Pe Facebook şi Instagram are 10.000 de urmăritori, care îl apreciază, iar unii îi cumpără lucrările. Privirea îi arde când îmi spune asta. Dar ceva greu, nedefinit, îl apasă. Se linişteşte, însă, când ajunge iar la duhovnicul lui, la Mânăstirea „Sfântul Filimon” din Vâlcea.
Pe 1 iulie, părintele Valerian a împlinit 70 de ani, iar Alex i-a dus o pictură cu chipul său. Cum spuneam, de la el ştie, de la Avva Valerian, că omul nu trebuie să se plictisească niciodată. Că Dumnezeu te întreabă, dacă stai să-L asculţi, fireşte: „Ţi-am dat un timp. Ce-ai făcut cu el?”