Vineri după-amiază, autorităţile din Argeş au intrat din nou în alertă, după ce un copil din Piteşti a fost adus la Spitalul de Pediatrie Piteşti cu stare generală alterată, vărsături, simptom de deshidratare şi scaune diareice cu striuri sangvinolente. Pacientul a fost trimis urgent la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, unde diagnosticul a fost confirmat: sindrom hemolitic uremic. S-a început imediat dializa, iar cazul a fost raportat la Ministerul Sănătăţii.
Transferat în Capitală
Ca un blestem, coşmarul sindromului hemolitic uremic pare că se abate din nou asupra judeţului, după ce încă un copil a fost depistat cu această teribilă afecţiune, care în februarie a făcut trei victime. Puţin după ora 14 a zilei de vineri, o fetiţă în vârstă de un an şi opt luni din Piteşti a fost adusă de părinţi la Spitalul de Pediatrie cu simptom de deshidratare, scaune sangvinolente şi vărsături, care, au spus părinţii, au debutat cu scaune diareice cu două zile înainte de prezentare la spital, mai exact miercuri. Medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe al „Pediatriei” şi cel de gardă au evaluat copilul care în urma unor investigaţii preliminare a fost suspectat de sindrom hemolitic uremic. Aceştia au luat legătura cu medicii de la Spitalul „Marie Curie” Bucureşti şi au iniţiat procedurile de transfer imediat.
Diagnostic confirmat
În aceeazi zi, puţin după ora 15, copila a fost urcată în ambulanţă şi trimisă la Bucureşti însoţită de medicul care a monitorizat-o permanent pe timpul transportului. Tot către Capitală au plecat şi părinţii fetiţei. Micuţa pacientă a fost preluată de o echipă medicală a Spitalului „Marie Curie” şi supusă imediat testelor specifice. Nu a durat mult şi suspiciunea medicilor piteşteni a fost confirmată: fetiţa avea sindrom hemolitic uremic. Anunţul a fost făcut chiar de şeful secţiei de nefrologie, prof. dr. Mihaela Bălgrădean: „Este un caz grav, aşa cum au fost mai multe astă-iarnă. Copila este în sală, se montează cateterul şi începe dializa”.
Anchetă epidemiologică
Sâmbătă, Prefectura Argeş a transmis un comunicat care atestă cele întâmplate. „Fetiţa avea vărsături şi scaune diareice. În urma investigaţiilor s-a constatat că prezenta sindrom de retenţie azotată, citoliză hepatică şi trombocitopenie (…) Echipa medicală de la Spitalul «Marie Curie» a preluat cazul şi a aplicat tratament de specialitate. Acum copilul se află sub atentă observaţie, starea de sănătate a acestuia fiind stabilă (…)”. În acest context, DSP Argeş a demarat o anchetă epidemiologică. „Debutul (bolii, n.r.) a fost undeva pe 11 mai, iar prezentarea la Pediatrie pe 13, când s-a şi făcut transferul la Bucureşti. Avea (fetiţa, n.r.) scaune diareice, al căror număr s-a înmulţit şi la prezentarea la spital. Fetiţa nu a stat mai mult de o oră la Spitalul de Pediatrie Piteşti. DSP a început ancheta de investigare a istoricului consumului de alimente la copil şi la familia din care provine. E destul de greu, fiindcă mama este cu fetiţa la Bucureşti. Tatăl este şi el tot acolo, ei fiind destul de speriaţi şi îngrijoraţi de situaţia copilului”, a declarat, sâmbătă, medicul epidemiolog Adrian Stoica, director adjunct al DSP Argeş.
„Am reuşit că culegem date preliminare despre consumul de alimente, care să orienteze ancheta pe care o vom face împreună cu Direcţia Sanitar-Veterinară. Despre alimentaţie nu se poate spune că are regimul alimentar al unui adult, dar a început diversificarea. Am reţinut consumul unor ciorbe, una din carne de vită, carne procurată de la gospodării particulare din Topoloveni, şi ciorbă de peşte, cu peşte de captură cumpărat de la un magazin din Piteşti. A mai mâncat iaurturi cumpărate din comerţ, precum şi ouă şi lapte de la gospodării din Topoloveni. Vom urmări fiecare categorie din aceste alimente, să vedem ce a rămas neconsumat în familie, pentru a preleva probe”, a mai afirmat dr Stoica. Şi tot el a precizat că în spitalele din Argeş nu mai este raportat niciun caz de copii cu suspiciune de SHU.
Element comun
Vă reamintim că, la începutul acestui an, 18 copii, din care 11 din Argeş, au fost internaţi cu SHU la Spitalul „Marie Curie”. Din nefericire, trei dintre ei, fetiţe, nu au putut fi salvaţi. Ceea ce ne-a atras atenţia este că la unul din cazurile anterioare şi la cel de acum apare un element comun, şi anume oraşul Topoloveni. Primul copil care a decedat pe 4 februarie a fost o fetiţă în vârstă de numai 11 luni din Topoloveni. În cazul de faţă, potrivit directorului adjunct al DSP Argeş, o parte din alimentele consumate de fetiţa din Piteşti provin din gospodării particulare din oraşul de pe Valea Cârcinovului. Nu ştim dacă se poate face sau nu vreo legătură între cele două cazuri, dar este extrem de important ca inspectorii DSVSA să ajungă la sursa din Topoloveni de unde părinţii copilei s-au aprovizionat cu carne de vită, ouă şi lapte şi să stabilească dacă e sau nu ceva în neregulă.
Să sperăm că fetiţa din Piteşti este un caz izolat şi că judeţul nu se va confrunta cu o nouă criză a bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic, a cărei sursă n-a fost identificată de autorităţile în materie nici la această dată. În altă ordine de idei, reprezentanţii Sănătăţii atrag din nou atenţia să nu se procure alimente decât din surse autorizate, să se respecte regimul de preparare termică şi normele de igienă, iar fructele şi legumele să fie bine spălate înainte de consum.
Val. NICOLAU