La nivel național, cursurile din școli, grădinițe și licee vor fi suspendate de vineri, 25 septembrie, până marți, 29 septembrie (inclusiv), în vederea desfășurării alegerilor, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie. În aceste trei zile, profesorii și elevii vor face orele online. Azi se va stabili dacă suspendarea cursurilor va fi și joi, 24 septembrie.
La 28 și 29 septembrie, toate sălile de clasă în care a avut loc procesul electoral vor fi igienizate și dezinfectate, de aceea porțile unităților de învățământ rămân închise pentru elevi și profesori. Prin urmare, școlile vor funcționa ca în scenariul roșu, cu toate lumea acasă și cursuri desfășurate online.
Având în vedere că nu este o măsură luată de Direcția de Sănătate Publică, în baza unei anchete epidemiologice, părinții copiilor cu vârste sub 12 ani nu pot cere zile libere plătite de stat de la serviciu, pe baza OUG 147/2020, pentru această perioadă, ca să poată supraveghea și susține copiii mici la activitățile online, așa cum a anunțat ministrul Muncii. Potrivit metodologiei Ministerului Educației, elevii pot primi absențe dacă nu participă la cursurilor online.
Haosul școlii de acasă
Dincolo de toată tevatura creată de alegeri, tabloul scenariilor adoptate în prima săptămână a noului an școlar de unitățile de învățământ nu e bătut în cuie, dinamica programelor de funcționare fiind influențată de situația epidemiologică din fiecare localitate. Și în Argeș avem unități școlare care încep a doua săptămână cu scenarii schimbate.
Scenariul 1 presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Scenariul 2: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Experimentul din perioada martie-iunie, generat de haosul școlii de acasă, confirmă cel puțin trei concluzii valabile pentru școlile din Argeș: învățarea online este egală cu zero când nu există infrastructura necesară; învățarea online este o vacanță altfel sau un concediu altfel; învăţarea online este mult mai puţin eficientă decât învăţarea faţă în faţă. Conștiente că mai devreme sau mai târziu toate școlile vor trece pe scenariul roșu, cadrele didactice care își respectă profesia au început în forță predarea materiei.
Educaţia online poate fi salvatoare în contextul crizei sanitare. Problema este că anul școlar a început cu lipsuri pe tărâmul tehnologiei. Nu există o platformă comună, nici măcar o bază clară de reguli, de sisteme de predare și de evaluare adaptate acestei noi provocări. Școala de acasă este mai mult o improvizaţie. Elev, profesor, părinte – fiecare se descurcă așa cum poate, în general cu lecții scanate și plimbate pe e-mail sau WahtsApp. Iar pentru copiii din mediile sărace, care în continuare nu au acces la o minimă infrastructură educaţia online este o trambulină către abandonul școlar…
„Sunt scârbit de sistemul de învățământ„
În Argeș predomină scenariul 1. Prezența fizică a elevilor în sălile de clasă cu efective numeroase de elevi îi revoltă pe unii părinți. Un tată cu doi copii înscriși la școala Nr. 19 din Găvana – Pitești își „strigă” nemulțumirea în mediul online, într-un comentariu la articolul „Început de an școlar: o deschidere irespirabilă”, postat de ziarul „Argeșul” la 14 septembrie. Părintele descrie aglomerația din clasele cu 35-40 de elevi, care funcționează în săli de curs cu bănci distanțate „la 50 cm” una de alta și atrage atenția că elevii „nu poartă mască; sunt… sfătuiți să o aibă la ei doar pentru control”.
Câțiva părinți le-au rugat pe diriginta și învățătoarea de la clasele respective să-i împartă pe copii în grupe și să alterneze cursurile fizice cu cele online, însă fără niciun rezultat. „Nu știu de ce autoritățile se bat cu pumnii în piept că asigură condițiile necesare, când în realitate sunt altele. (…) Am ajuns să fiu scârbit de sistemul de învățământ, de condițiile actuale. Nu există nicio distanțare de protecție. Când o să se îmbolnăvească elevii, o să întrebe de ce s-au infectat, dar aceste condiții le ascund, ca să nu fie din vina lor. Dumneavoastră, dacă ați avea copilul într-o clasă cu 40 elevi, ce ați face, distanțarea între ei fiind zero? Vă rog să vă puneți în situația de părinte, știind că aveți grijă de copii acasă și că există riscul ca ei să vină bolnavi de la școală. Vă chinuiți din răsputeri să le asigurați totul, să-i protejați, să le fie bine acasă, dar degeaba – pentru că la școală nu se respectă nimic. (…) Cât de curând o să îmi retrag copiii de aici, o să-i mut în altă școală unde se respectă regulile, pentru că îmi doresc să fie sănătoși. Nu vreau să mă chinuiesc cu ei prin spitale – mai ales în condițiile actuale”, scrie părintele supărat.