Alegerile legislative din 2016 vor fi diferite faţă de cele din 2008 şi 2012. Anul trecut, Comisia de Cod Electoral a decis revenirea la votul pe listă şi renunţarea la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două scrutine legislative. Această schimbare a fost susţinută atât de PSD, cât şi de PNL. Potrivit legii, vom avea, aşadar, câte un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, astfel ajungându-se la 308 deputaţi şi 134 senatori.
Argeşul – atipic
„Nu avem ce face. PSD Argeş e prea puternic!” – aşa au spus în repetate rânduri liberalii din judeţul nostru pentru a justifica rezultatele relativ slabe obţinute de-a lungul timpului. Şi nu sunt departe de adevăr. Indiferent de scandalurile interne, de trecerea pe linie moartă a unor lideri, de condamnarea sau scoaterea din circuit a unor primari, de „bisericuţele” zonale, PSD a fost vioara întâi la toate alegerile. Dacă procentele din Argeş s-ar fi reflectat la nivel naţional, PSD ar fi stat mult şi bine la guvernare. Numai că într-un fel se votează în Argeş, altfel în Covasna sau Braşov. Aşa se face că acum, deşi unele sondaje dau PSD ca fiind favorit, echilibrul este acelaşi ca de fiecare dată în ultimii ani. Nu ar fi de mirare ca PMP-ul lui Traian Băsescu (Cătălin Bulf în Argeş) să preia rolul UNPR-ului şi să asigure, într-un final, guvernarea pentru PSD sau PNL. ALDE este clar aliatul PSD, iar UDMR s-a dovedit că face, în general, jocurile care subscriu cel mai bine propriilor interese. Iar dacă este la guvernare, indiferent cu cine, UDMR se simte bine. În Argeş este aproape cert că nu vor obţine mandate de parlamentari decât PSD, PNL, ALDE şi, eventual, PMP. Restul partidelor – să ne scuze! – candidează cam degeaba! Nu au nici structuri, nici oameni, iar doctrina nu ţine loc de voturi…
Diferenţe
Mai trebuie avut în vedere un aspect pe care redactorul-şef al „Argeşului”, Gabriel Lixandru, l-a comentat în editorialul de ieri. Şi anume, alegerile locale nu seamănă cu cele parlamentare. La alegerile locale sunt votaţi, în special, oamenii. Abia apoi urmează partidul. Desigur, cu cât ai un partid mai puternic, cu atât rezultatele sunt mai bune, dar nu putem spune că, dacă PSD a obţinut 74 de mandate de primari în Argeş, va obţine două treimi din mandatele de parlamentari. Şi asta deoarece votul pe listă înseamnă în special vot politic. În plus, s-a renunţat la votul uninominal, deci dispare şi gogoaşa conform căreia, dacă nu era X sau Y, PSD, PNL ori alt partid nu ar fi avut atât de mulţi aleşi. Datoria partidelor, aşa cum atrăgea atenţia şi consilierul local piteştean Narcis Sofianu, este aceea de a promova pe liste oameni integri, oameni cu probate abilităţi în domeniile lor de competenţă – profesionişti. Altfel, imaginea şi calitatea Parlamentului nu au cum să crească!
DNA
Nu trebuie scoasă din ecuaţie una dintre cele mai importante instituţii publice din ultima perioadă: DNA. Nu doar Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu sau Liviu Dragnea au probleme cu DNA, ci şi în teritoriu sunt probleme. Deputaţii PSD Cătălin Rădulescu şi Mircea Drăghici au dosare la DNA, care i-ar putea împiedica să candideze, la fel şi Theodor Nicolescu şi Cătălin Teodorescu, de la PNL. Aşadar, DNA ar putea juca în continuare un rol activ şi important. Depinde cine va avea de câştigat de pe urma demersurilor Anticorupţie!
Claudiu DIŢA