Aspiratoarele au evoluat foarte mult și în diferite moduri. Acest lucru este o veste excelentă pentru clientul nehotărât, pentru că poate alege dintr-o selecție cu adevărat generoasă. Dacă te numeri printre aceștia, iată cum să alegi aspiratorul potrivit pentru casa ta.
Puterea aspiratorului
E normal să ne intereseze puterea aspiratorului nostru. În funcție de cât de mare este casa pe care acesta trebuie s-o ”deservească”, vom alege unul cu mai mulți sau mai puțini wați. Evident că asta va afecta și consumul electric, zgomotul pe care-l va face în funcționare, prețul… Dar ține cont că puterea se măsoară în capacitatea de succțiune a aspiratorului. Și vrei ca atunci când faci curat, să poți să aspiri toată murdăria, până și din cele mai greu accesibile zone.
Câte camere ai acasă? Câți metri pătrați? De câte ori pe săptămână vei folosi aspiratorul? Ce tip de podea va trebui aspirată? De toate aceste întrebări depinde răspunsul tău atunci când alegi puterea aspiratorului.
Filtrul
Aceasta este o altă parte foarte importantă, dacă vrei ca aerul tras de aspirator să iasă cât mai curat posibil. Pentru asta, trebuie să știi câteva lucruri. Un aspirator are un sistem de filtre intern, care curăță aerul de particule. La capătul acestui sistem de filtre se află cel mai puternic dintre toate. E vorba de filtrul HEPA sau, în unele cazuri, EPA. Ce trebuie să știi este că un aspirator cu filtru HEPA este mai bun și reține mai multe particule de praf și mai bine.
Eficiența energetică
Această caracteristică este tot mai importantă pe zi ce trece, în ceea ce privește toate electrocasnicele pe care le folosim. Un aspirator are, însă, mai multe faze de eficiență energetică, în funcție de solul pe care este folosit. Pe podele dure, eficiența energetică este de clasa A, dar pe covoare, mochete sau alte materiale mai moi, eficiența sa scade la B sau C sau chiar mai mult. În plus, eficiența energetică sau performanța se măsoară și în funcție de emisiile de praf.
Un exemplu: avem un aspirator cu sac Daewoo RCC-700M, de 800 de wați, cu filtru HEPA. Clasa sa energetică generală este B. Performanța la curățarea suprafețelor dure este A, dar la curățarea covoarelor performanța scade la clasa C. Iar când vine vorba de emisiile de praf, este de clasa E. Prețul unui asemenea aspirator? Puțin peste 250 de lei.
Accesoriile incluse
Aici, nu e mare filosofie, o știi deja. Cu cât are mai multe accesorii incluse în preț, cu atât mai bine.
Greutate
Amintește-ți numai de câte ori nu a trebuit să cari vechiul aspirator după tine prin casă. Chiar dacă modelele actuale sunt mai ușoare și mai simplu de transportat, încă trebuie ținut cont de greutatea lor. Asta în funcție și de persoana care îl va folosi. Dacă e o persoană în vârstă, dacă e o persoană cu o constituție fizică nu foarte robustă, dacă e o persoană cu dureri de spate, trebuie să ții cont că aspiratorul trebuie să cântărească puțin.
După ce ți-ai clarificat punctele anterioare, mai trebuie să te decizi dacă vei alege un model de aspirator clasic sau vei merge pe unul vertical. În funcție de felul și de compartimentarea casei tale și a mobilierului, vei lua, cu siguranță, alegerea cea mai bună pentru tine.