La o aruncătură de băţ de municipiul Piteşti, pe drumul naţional 65 spre Craiova, răsfirată pe dealuri mai aspre sau mai domoale şi pe văi dulci, se află comuna Albota, condusă de primarul Ion Dumitru, supranumit şi „Ducele”. Extrapolând, se poate spune că Albota este un adevărat „Ducat” cu o mulţime de oportunităţi, o localitate în care standarul de viaţă a crescut constant şi unde inclusiv multor piteşteni le place să trăiască. În Albota se află şi o staţiune de cercetare agricolă, iar oamenii locului sunt implicaţi în activităţi diverse, şomajul în comună fiind practic inexistent.
Comuna de pe malurile râului Teleorman a beneficiat de o dezvoltare continuă, ajungând una dintre cele mai importante din judeţ. În plus, Ion Dumitru a fost ales preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Argeş, fiind şi vicepreşedinte al Asociaţiei la nivel naţional, ceea ce reprezintă un atu inclusiv pentru Albota. În prezent, Argeşul este între primele trei judeţe din ţară din punct de vedere al comunelor membre ale Asociaţiei precizate.
Atestare documentară: anul 1495;
Populaţie: 4.800;
Sate componente: Albota, Gura Văii, Mareş, Cerbu şi Frăteşti;
Suprafaţa: 54 kmp;
Relief: predominant de deal;
Căi de acces: Drumul Naţional 65 Piteşti – Craiova;
Agenţi economici: 180;
Reţea de drumuri locale: 48 km;
Comuna dispune de dispensar, trei şcoli, trei grădiniţe; are reţele de gaze, curent, apă şi canal.
Albota se află la jumătatea de sud a judetului Argeş, la 10 km sud-vest faţă de municipiul Piteşti, pe şoseaua naţională E-65. Teritoriul comunei este străbătut de râurile Teleorman şi Teleormănel, iar în partea de nord îşi află izvoarele râul Dâmbovnic.
Localităţile vecine comunei Albota sunt: la nord – comunele Moşoaia şi Poiana Lacului; la est – comuna Bradu; la sud-est – comuna Podul Broşteni – Costeşti; la sud-vest – comuna Lacul Corbului; la vest – comuna Săpata.
Numărul bisericilor din comună – cinci. În satul Albota funcţionează un dispensar uman pentru întreaga comună deservit de 5 medici specialişti şi 6 cadre medicale cu studii medii sanitare; de asemenea, funcţionează un dispensar veterinar pentru întreaga comuna, deservit de 2 medici veterinari şi 4 agenţi veterinari.
Proiecte în derulare
În momentul de faţă, în comună mai sunt 8 km de drumuri locale de asfaltat. S-au făcut investiţii importante în multe domenii de activitate, condiţiile de trai fiind dintre cele mai bune. Iată cele mai importante proiecte aflate în derulare:
– canalizare în Cerbu – Mareş;
– asfaltare a 8 drumuri locale;
– pod peste râul Teleorman;
– introducere reţele de gaze în Cerbu Deal.
Frământările „Ducelui”
Pe primarul Ion Dumitru l-am găsit ieri pe utilajul de deszăpezire. Între două „reprize” de acţiune pe drumurile din comună, „Ducele” ne-a vorbit despre problemele pe care ar dori să le vadă rezolvate cu prioritate. „În primul rând, este nevoie să se schimbe legea achiziţiilor publice. În al doilea rând, trebuie definită foarte clar incompatibilitatea în cazul primarilor, pentru că în momentul de faţă colegii primari pot avea de suferit din cauza neclarităţilor legislative”, ne-a declarat Ion Dumitru.
Puncte tari
– şomajul este aproape inexistent la Albota;
– nu sunt asistaţi sociali în comună;
– forţa de muncă este calificată, bine pregătită în varii domenii de activitate;
– multe terenuri sunt disponibile pentru investiţii diverse;
Puncte slabe
– sistemul de educaţie are de suferit din cauza scăderii populaţiei şcolare care este atrasă de unităţile de învăţământ din Piteşti;
– depozitarea deşeurilor menajere lasă de dorit, deoarece încă sunt cetăţeni care aruncă gunoaie pe jos sau pe albiile cursurilor de apă, deşi au toate condiţiile necesare colectării civilizate a acestora;
– migraţia externă;
Oportunităţi
– condiţiile create de autorităţile locale – utilităţi, infrastructură – astfel încât investitorii au tot ceea ce le trebuie (e zonă industrială);
– terenuri pentru investiţii;
– drumuri asfaltate;
– utilităţi complete;
– populaţia în creştere.