Au început binişor, după alegerile de anul trecut. Au eliminat timbrul de mediu, al enşpelea nume de botez al unei taxe puse pe maşinile importate din Europa, care nu era, în fapt, decât o taxă vamală mascată. Au eliminat-o pentru că nu prea au avut de ales. Europa se săturase să fie dusă cu zăhărelul vreme de aproape un deceniu.
Au eliminat, per ansamblu, celebrele 100 de taxe. O mică gură de oxigen, binevenită totuşi pentru cele 20 de milioane de compatrioţi, care se obişnuiseră de ani de zile cu introducerea de noi taxe, nu cu eliminări de biruri.
Au eliminat şi mult-hulita supraacciză la carburanţi. Introdusă, dacă vă mai amintiţi, de cabinetul Ponta. Din banii aceia ar fi urmat ca Ponta&Şova să construiască autostrăzi. Am văzut câte autostrăzi a făcut respectivul Guvern PSD, nu mai detaliem. Preţul litrului de benzină şi de motorină, la pompă, a scăzut simţitor. Lucru pe care orice român l-a perceput ca pe încă o uşurare.
Acum, vestea introducerii unei alte accize la carburanţi (îi voi spune aici tot supraacciză, pentru că asta e, de fapt) aproape că a aprins spiritele. Evident că nici acest Guvern nu va face autostrăzi din banii pe care ni-i va lua în plus, graţie acestor supraaccize, cum n-a făcut nici cel (cele) condus de Ponta. Din aceste încasări suplimentare la buget, se vor achita, în parte, măririle grase de lefuri promise în campanie. Nu medicilor şi nu profesorilor, categorii care le-ar merita din plin, ci generalilor cu doctorate măsluite, demnitarilor cu masterate la „Spiru”, miniştrilor şcoliţi la universităţi ecologice, biologice şi altora asemenea.
Camionagiii noştri vor începe iar să-şi instaleze rezervoare suplimentare pe autotractoare, ca să alimenteze cât mai multă motorină din Austria, Ungaria ori Bulgaria. Se vor scumpi toate, pentru că toate bunurile includ în ele costuri de transport.
Se va ajunge repede – mai repede decât bănuiesc Liviu Dragnea şi Mihai Tudose – ca toate înlesnirile de care pomeneam la început şi toate majorările salariale să fie anulate şi depăşite de scumpirile pe care, inevitabil, creşterea cu 40-50 de bani a litrului de carburant le va aduce după sine.
Sunt lucruri de bun-simţ, de care oricine îşi poate da seama, deopotrivă specialist în economie ori profan în ale accizelor. Numai capetele luminate din Guvern nu-şi dau seama. Îşi vor da, însă, curând. Cam după două sau trei luni de la mărirea accizelor, zice un economist cu doctorat luat „pe bune” la ASE Bucureşti. O să revenim cu acest subiect atunci, ca să nu fim acuzaţi acum că propagăm prin ziar scenarii prăpăstioase.
Mai semnalăm doar un lucru celor de la PSD: în vestitul dânşilor program de guvernare, cel pentru respectarea căruia preşedintele Dragnea militează cu atâta cerbicie (a sacrificat şi un guvern pentru asta, făcându-se şi făcându-ne de râsul lumii civilizate), nu scrie nicăieri, în niciun capitol, că vor fi supraaccizaţi carburanţii. De fapt, ce-a făcut Guvernul PSD în chestiunea carburanţilor? A eliminat supraacciza, ca s-o reintroducă după vreo jumătate de an. Chestiile astea se plătesc, însă, întocmai ca benzina la pompă. La patru ani o dată, dacă nu cumva chiar mai devreme.
2 Comentarii
Puiu
Nu vor plati pentru ca nu le cere nimeni.Am aratat demullt ca din cauza alarmelor false ca se maresc veniturile, preturile au luat – o razna.Nu vad nicio aparare din partea „cerberului „. Sunt absolut sigur ca dumneavoastra ati vazut ca se merge pe langa planul de guvernare catinel catinel si se indeplinesc numai masurile care nu sunt prinse in plan. Cel mai bun exemplu : autostrazi nu , accize da.Capetele luminate din guvern stiu asta, iar eu stiu ca luminita inteligentei din ochii lor s-a vazut cat le-a tinut altcineva lanterna aprinsa in urechi.Ceea ce nu tin ei cont , e faptul ca unii din popor au aceasta luminita de la ” natura”, dar li se falfaie de ei. Sunt putini si tacuti. Ieri am vazut, pentru a enspea oara , cum romanii speculeaza zvonurile de la guvern. Am luat un pateu cu branza sarata, cum altfel, cu 2,5lei de la 2 lei si un medicament cu 5 lei mai scump, culmea, dupa reducere. Asta cu patru ani e cazuta de mult.Au trecut aproape 7 serii de cate patru. „Au revoir” , parca ziceati.!
Puiu
Stiu sa scriu ” demult”dar nu mai pot cu un telefon. Mai apar si greseli dar bine ca nu sunt ” guvernamentale”