Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni-Piteşti
a organizat, la finele lunii februarie, împreună cu Casa Olandeză a Pomicultorului din România, un eveniment care a reunit aproximativ o sută de specialişti în domeniu, din ţară şi străinătate. Dezbaterea a avut în centrul atenţiei livezile de meri şi producţia de cidru, precum şi alte probleme de agricultură.
Pomicultura rămâne un sector de tradiţie în Argeş. Pe vremuri, judeţul nostru a avut cea mai mare pondere din ţară în acest domeniu. Astăzi, livezile argeşenilor nu mai stau pe… roze. Fermierii participanţi la reuniune au pus degetul pe rană, arătând situaţia dificilă prin care trec plantaţiile de măr din nordul judeţului, mai toate fiind învechite. Culturi noi de măr sunt puţine, iar acolo unde afacerea e încă profitabilă se merge pe protecţie antigrindină şi irigare. Ironia sorţii este că, anul trecut, au fost înregistrate producţii foarte mari de mere în livezile Argeşului, recordul fiind „răsplătit” cu preţuri mici, sau chiar în scădere faţă de alţi ani. Fermierii au arătat şi că, în România, există foarte mari stocuri de mere sănătoase şi gustoase, însă marile lanţuri de magazine se aprovizionează (tot) cu fructe de import.
Iată şi alte concluzii ale întâlnirii: Institutul din Mărăcineni a accesat un proiect al Ministerului Cercetării creionat pe tehnologii ecologice, astfel încât problemele pomicultorilor argeşeni să-şi găsească măcar câteva rezolvări în următorii doi ani; tododată, departamenttul de cercetare depune eforturi pentru a introduce în cultură şi specii noi, considerate exotice.
Alarmă de primăvară! Plantaţiile de măr din nordul judeţului sunt învechite
Advertisement
Advertisement