10 „pozitivi”, un deces şi 399 vaccinări în judeţ
Instituția Prefectului informează că, astăzi, în judeţ, 10 persoane au fost confirmate pozitiv Covid-19, din nefericire una a încetat din viaţă astfel că numărul deceselor raportate a crescut de la 1.186 la 1.187 şi 164 au fost testate RT-PCR.
Situaţia epidemiologică: din datele furnizate de DSP Argeş rezultă că 62 de persoane erau internate în spital (cu cinci în plus) din care patru la terapie intensivă (plus una), 27.609 au fost diagnosticate pozitiv (cu 10 mai multe) şi două au fost depistate pozitiv după retestare. În spitalele publice au fost efectuate 164 teste RT-PCR şi 185 teste antigen (rapide), 399 de persoane au fost vaccinate (prima administrare) din totalul de 132.320 şi 85 cu cea de a doua doză (rapel) din totalul de 111.775. Până acum, 129.235 persoane au fost complet vaccinate, din care 415 în plus faţă de raportarea anterioară.
Îngrijorător este că incidența infectărilor în judeţ, cumulată pe ultimele 14 zile, era de 0,13, în creştere faţă de ultima raportare când incidenţa a fost de 0,11/1.000 locuitori. Potrivit medicului argeşean Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, numărul cazurilor grave de Covid-19 a crescut zilnic, situație asemănătoare cu cea de acum trei luni. El a afirmat că această creștere era anticipată și că este foarte probabil ca numărul infectărilor să ajungă în a doua parte a lunii septembrie la 1.600.
„Se anticipa această creștere, am transmis că din estimări, având în vedere implementarea relaxărilor și faptul că varianta Delta devine dominantă, există această probabilitate de creștere. Considerăm că e foarte probabil să ajungem la final de august la peste 900 de cazuri pe zi și în septembrie, a doua parte, la peste 1500 – 1600 de cazuri. Valul patru este al nevaccinaților”, a declarat Valeriu Gheorghiță. Totodată, el a subliniat că cel mai important este să se ţină cont de indicatorul legat de severitatea cazurilor de Covid-19 și a subliniat că doar prin vaccinare se poate obține o protecție mai bună față de formele severe de boală. De asemenea, a afirmat că informarea medicală și prezentarea informațiilor pe înțelesul fiecăruia reprezintă elementul central al demersului de comunicare, că mesajul trebuie adaptat și transmis de persoane care se bucură de încredere în comunitate.