Parlamentul a votat majorarea cu 140% a indicelui în funcție de care se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale. În urma acestei majorări a indicelui, principalele ajutoare sociale se vor mări substanțial.
Astfel, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 164 de voturi pentru, 91 de voturi contra și 5 abțineri, un proiect de lege care prevede că valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual, de la 500 de lei până la atingerea valorii de 1.200 lei.
„Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: la 1 ianuarie 2021 – 780 lei, la 1 ianuarie 2022 – 990 lei, la 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică anual, prin Legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/ an anterior”, se arată în proiectul de lege.
În baza indicatorului social de referință (ISR), majorat marți, se calculează, printre altele:
indemnizația de șomaj
venitul minim garantat
ajutorul pentru persoanele cu handicap
alocația pentru susținerea familiei
alocația de plasament pentru copii
prima de inserție pentru absolvenții care se angajează
subvenția de la stat pentru angajatorii care primește șomeri
ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială
sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap
indemnizația de hrană pentru persoane cu handicap HIV-SIDA.
Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.